miercuri, 28 octombrie 2015

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene - România și Grupul Conservatorilor şi Reformiștilor din Parlamentul European

Pe 28 octombrie 2015 am publicat un nou material pentru Convorbiri Europene. Este o trecere în revistã a apartenenţei eurodeputaţilor români dupã anumite "migraţii" de la un grup politic la altul.

Materialul integral se poate citi și mai jos.

----------
  
În urma alegerilor europene din 2014, Grupul Conservatorilor şi Reformiștilor (ECR Group) a devenit al treilea grup ca mãrime în Parlamentul European, în faţa liberalilor lui Guy Verhofstadt sau al Verzilor europeni. Pânã acum câteva luni ECR Group era cunoscut ca și “grupul europarlamentar al premierului britanic David Cameron”, dar câștigarea alegerilor prezidenţiale din Polonia de cãtre eurodeputatul Andrzej Duda și mai recenta victorie a Dreptate și Justitie (PiS) în alegerile legislative poloneze au dat consistenţã europeanã sporitã grupului. România nu a rãmas neafectatã de aceste mișcãri și recent un eurodeputat român a decis sã facã parte din acest grup politic, Monica Macovei transferându-se de câteva zile de la PPE.

Nu este prima “migraţie” a unui eurodeputat român în actuala legislaturã. Laurenţiu Rebega și-a surpins chiar și colegii de partid, când acum câteva luni a pus umãrul la reînfiinţarea unui Grup politic de extremã dreaptã în Parlamentul European, numit acum Europa Națiunilor și a Libertății. 

În urma acestor schimbãri, cei 32 de eurodeputaţi români fac parte acum din urmatoarele grupuri politice: Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (15), Grupul Partidului Popular European (12), Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (3), Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (1) și Europa Națiunilor și a Libertății (1).

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: