miercuri, 27 ianuarie 2016

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene: "Grupul de la Visegrad – destabilizatorul UE?"

Ţãrile Europei Centrale, în special cele din Grupul de la Visegrad, au o abordare diferitã faţã de anumite abordari ale Uniunii Europene. Câteva idei pe acest palier am exprimat în mesajul publicat astãzi, 27 ianuarie 2016, în Convorbiri Europene.

-----------

Grupul de la Visegrad este din nou vizibil în contextul dezvoltãrilor europene de început de an. Format din 4 ţãri europene, coaliţia încearcã sã coaguleze opinia "ţãrilor din Europa Centralã" (foste comuniste, intrate în 2004 în Uniunea Europeana, etc). Contextul este interesant. Ungaria lui Orban are deja, de câţiva ani buni,  reputaţia de nealiniere la politicile comunitare,  Polonia a devenit "noul copil teribil al UE", Cehia are și ea un istoric de euroscepticism declarat, iar Slovacia va deţine Președenţia UE începând cu 1 iulie 2016. Adaugaţi la acest cocktail crizele UE, în special cea a refugiaţilor, și observãm cã poza contemporanã nu vestește nimic promitator pe acest front.

Iar dacã ne întoarcem la Grupul de la Visegrad, și urmãrim recentele luãri de poziţie, în special în "susţinerea Poloniei în reformele actuale", ne întrebãm despre obiectivul european al activitãţii faimosului grup. Desigur, Uniunea Europeanã nu e indiferentã la aceste tendinţe, la limita destabilizãrii UE. Sã vedem ce va urma. E un subiect de urmãrit…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: