vineri, 24 iunie 2016

Black Friday la Bruxelles

David Cameron a transformat politica intr-un joc de pocker. Ultimii 3 ani au fost la mana sa, liderii europeni si americani crezand ca are carti bune. Cacialmaua a fost decoperita, iar continentul european plonjeaza acum in incertitudine.

Premierul britanic va intra in istorie ca cel care a distrus Marea Britanie. In maxim 5 ani Scotia se va desprinde, iar Irlanda de Nord va face pasii spre o Irlanda unita in cadrul Uniunii Europene.

Sa fiu sincer ma preocupa mai putin criza britanica decat cea europeana. De 3 ani proiectul european se zbate intre asteptate si scuze. Asa a fost in pregatirea alegerilor europene din 2014, in 2015 cu alegerile britanice si acum cu referendumul.

Acum 3 ani coordonam un proiect despre viitorul institutiilor europene si personalitati precum Jacques Delors, considerau că Marii Britanii i s-ar putea oferi statutul de „membru asociat al UE”. Aceasta opinie castiga teren in aceasta Brack Friday europeana.

Ce va urma la nivel european? Unii se intreaba daca UE va mai exista. Sa nu uitam ca deja la nivel european sunt voci din Franta sau Italia care sugereaza referendumuri asemanatoare. Iar alegerile de anul viitor din Franta sau cele din 2018 din Italia pot lansa astfel de proiecte.

In urmatoarele zile vom asista la un balet al intalnirilor la nivel inalt, fie la Berlin, fie la Paris, fie la Bruxelles. Grupurile police europene vor analiza la sange impactul tranzitiei. Ceea ce insa se asteapta este lansarea unei dezbateri reale despre viitorul UE si al institutiilor sale. Prea amanam acest subiect si cetatenii nu mai au rabdare…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: