marți, 2 ianuarie 2018

Subiecte de urmãrit în 2018 (10 în UE şi alte 10 în România)

Dupã un an 2017 bun pentru Uniunea Europeanã, intrãm în 2018 cu multe speranţe. Strategia europeanã este influenţatã profund de sistemele politice nationale, dar existã şi puncte comunitare de observat. Care sunt, în opinia mea, cele mai importante 10 subiecte de pe harta politicã europeanã?
 1. De urmãrit dacã preşedintele Franţei reuşeşte sã-şi consolideze imaginea de lider european, fiind în prima linie a reformelor şi a clãdirii Euroland-ului. Mare atenţie însã la politica internã francezã, mai ales cã stânga radicalã condusã de Jean-Luc Mélenchon are un cuvânt greu de spus.
 2. Angela Merkel mizeazã din nou pe marea coaliţie de guvernare în Germania, cu un posibil Martin Schulz ca Ministrul de Externe. Nu întâmplãtor acesta a propus un proiect de "trecere la Statele Unite ale Europei". Totuşi, existã posibilitatea sã avem luni bune pânã la finalizarea negocierilor pentru noua coaliţie.  
 3. Criza catalanã zguduie încã Spania, cu impact mocnit asupra Uniunii Europene.
 4. Negocierile de iesire a Marii Britanie din UE intrã într-o nouã fazã, în care experţii tehnici vor cauta soluţii convenabile ambelor pãrţi în perioada aprilie–octombrie 2018.
 5. Sunt curios sã observ cum va funcţiona coaliţia austriacã în 2018. Un tânãr carismatic ca premier, cu extrema dreaptã la braţ, în centrul Europei, e un subiect de urmarit în 2018. Sã nu uitãm contextul european, când pe 1 iulie 2018 Austria va prelua Preşedinţia UE.
 6. Alegerile din Italia, martie 2018, pot readuce în prim plan rasatul politician Matteo Renzi, scufundat în ultimele luni într-un anonimat regretabil. Merkel-Macron-Renzi formeazã motorul noii UE!
 7. Ungaria va avea alegeri, iar pe fondul mesajului naţionalist, chiar anti-european, Viktor Orban îşi va consolida puterea. Mare pãcat cã alte ţãri din Grupul de la Visegrad merg în aceeaşi direcţie… continuã de exemplu dezamãgirea polonezã...
 8. Preşedinţia bulgarã a Uniunii Europene e de urmãrit, mai ales cã pare o avanpremierã la ceea ce se poate întâmpla şi în România peste un an.
 9. “Mişcãrile” lui Donald Trump au un efect enorm asupra politicii europene, deci trebuie menţionat şi acest punct pe agenda europeanã. Chestiunea capitalei statului Israel poate sã divizeze din nou UE, dar şi alte noi subiecte pot exploda...
 10. Aștept sã vãd în 2018 o dezbatere despre viitorul Uniunii Europene, mai ales ca e an pre-electoral la nivel european. Nu doar guvernele celor 27 ţãri sunt chemate la apel, dar și partidele politice europene. Vom avea alegeri primare europene ? Depinde în special de Partidul Popular European, aflat la putere în UE… depinde de Jean-Claude Juncker, dacã doreste (sau i se impune) un nou mandat de președinte al Comisiei Europene…

Cu acest prilej vreau sã mã aventurez în a enumera şi 10 subiecte de analizat în politica româneascã. Desigur, pot sa greşesc, dar la politica şi fotbal ne pricepem toţi…

Fãrã o ordine specialã, sunt de urmãrit:
 1. Dacã PSD-ul va continua sã fie partidul monolit în jurul actualului preşedinte Liviu Dragnea.
 2. E interesant de observant cu vom influenţa mişcãrile de stradã guvernarea ţãrii.
 3. Ca fost prim ministru, Dacian Cioloş încearcã o coagulare a opozitţei. 2017 nu a fost incredibil, poate 2018…
 4. Nu pot sã nu amintesc şi mişcarea brawnianã a partidelor mici, aflate sau nu în Parlament. Anumiţi lideri trebuie sã meargã în direcţia compromisului cu alţi lideri pentru a forma partide de impact.
 5. 2018 este şi anul cristalizãrii candidaţiilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019. Cine are potential în lupta cu actualul preşedinte?
 6. Tot 2018 pregãteşte partidele pentru alegerile europene din mai 2019. Datoritã mişcãrilor politice din 2014 pânã acum, în special schimbarea liderilor partidelor politice, prevãd cã doar maxim 25% din actualii eurodeputaţi români (8 din 32) îşi vor reînnoi mandatul.
 7. Desigur 2018 esta anul Centenarului României. Are acest proiect forţa de a vibra la nivelul cetãţenilor sau va deveni doar un exerciţiu de comunicare sterilã?
 8. Pregãtirea Preşedinţiei europene a României prinde deja contur. Existã o dinamicã de apreciat în ultimele 6 luni, dãtãtoare de speranţe pentru 2019.
 9. Dacã puţini se mai îndoiesc, pot confirma cã noua structurã a UE se va consolida în jurul bugetului euro. Şansa României de a se afla în primul cerc european este aderarea la moneda comunã. Ne trezim la realitate în 2018?
 10. Politica externã a României va continua sã fie un balet între relaţia cu Statele Unite (cu subiecte grele precum Ierusalimul) şi cea a integrãrii europene (mai ales în contextul poziţionarii Grupului de la Visegrad). Un subiect interesant de contribuit pentru România este cel al dezvoltãrii politicii de aparare europeanã.

Eu vã multumesc din nou pentru atenţia de a citi aceste randuri şi vã doresc un an 2018 interesant din punct de vedere al politicii!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: