miercuri, 21 martie 2018

Viitorul UE și Extinderea UE

Franţa și Germania avanseazã discuţiile despre adâncirea integrãrii europene. Recenta întâlnire de la Paris confirmã anunţuri interesante pentru Summitul european din iunie 2018.

În acest context, e bine cã România are ţintã anul 2024 pentru aderarea la zona euro. Așa cum ziceam, se pare cã nucleul dur al viitoarei UE se va clãdi in jurul bugetului monedei comune europene.

Politica presedintelui american continuã sã producã panicã. Starea de normalitate… conflictul.

S-a stabilit și data alegerilor europene – 26 mai 2019. Acum, Președinţia româneascã a UE poate sã contureze cu date exacte calendarul de activitãţi din primul semestru al anului 2019. Interesante prioritãţile Președinţiei românești a UE : convergenţa, securitatea, politica externã a UE (în special cea de vecinatate) şi valorile europene.

Parteneriatul Estic intrã din nou forţã. Dupã unele declaraţii pe tema extinderii UE (Serbia şi Muntenegru sunt cel mai probabil următoarele ţări care vor adera la Uniunea Europeană, posibil în 2025), dezbaterea de sãptamâna aceasta pune chiar o întrebare de politicã mare: Este posibil sã avem o a doua (mare) extindere a UE în perioada 2025-2029 (Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Muntenegru, Bosnia, Albania, Macedonia), la fel ca cea din perioada 2004-2007?

De urmãrit în timpul Președinţiei RO a UE legatura dintre: dezbaterea despre viitorul UE (cu Summitul de pe 9 mai 2019 de la Sibiu), politica de extindere a UE (cu prioritate Parteneriatul Estic pentru Președinţie) și campania pentru alegerille europene…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: