marți, 12 iunie 2018

Creionarea viitorului UE a început

Ultimele sãptãmâni au fost marcate de evenimente cu impact în politica europeanã. Câteva refere utile:
Ø  Guvernul italian a fost instalat, dar Europa privește cu mare atenţie dezvoltãrile. La nici un an de alegeri europene, e bine cã Italia testeazã guvernarea populiștilor. Cel puţin aceștia se vor expune la guvernare, iar cetãţenii vor înţelege în mod real impactul politicilor propuse…
Ø  Spania a schimbat macazul. S-a trecut de la Drepta la Stânga. Totuși, un Guvern fragil, fãrã o majoritate în Parlament… de urmãrit.  
Ø  Subiectul Brexit începe sã plictiseascã și sã nu mai fie pe prima paginã la Bruxelles, chiar dacã sunt multe de negociat în urmãtoarele luni.
Ø  Spatiul este ocupat tot mai mult de bugetul multianual 2021-2027, de viitorul UE.
Ø  Poziţionarea pentru alegerile europene din mai 2019 începe sã se contureze. Recent am organizat o dezbatere la care au fost prezente principalele partide politice europene și sectorul de afaceri din Franţa și Germania. În urmãtoarele luni se preconizeazã o dezbatere cu urmãtorul șablon: "EPP – au facut progrese imense din 2014; Stânga – prea puţin a fost realizat, avem nevoie de schimbare în 2019".
Ø  Germania și politica dusã de actualul cancelar e atacatã de diferite forţe, în special din cadrul "opoziţiei europene" (stânga politicã, dar și anumite guverne europene).
Ø  Totuși, întreţinând un binom favorabil ambelor pãrţi (franco-german), Germania avanseazã în direcţia integrãrii europene. Cu siguranţã, la Consiliu European de la sfârșitul lunii iunie 2018 vom avea multe clarificãri despre eurozona și bugetul euro… și indirect și despre Uniunea Europeanã cu mai multe viteze.
Ø  Clãdirea momentului european 2019 continuã. Pentru a discuta perspectivele României în actualul context european, l-am invitat la Bruxelles pe profesorul Vasile Puscas, într-o discuţie deschisã la care sunteţi invitaţi sã participaţi. Vã așteptãm pe 5 iulie, de la ora 17:00.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: