vineri, 17 ianuarie 2020

Germania lui Merkel şi Berlinul industrial / vizitã 2020


Sãptãmâna aceasta am petrecut câteva zile la Berlin. De doi ani nu mai vizitasem capitala Germaniei, iar întrevederile avute cu ziarişti sau oameni de afaceri au fost pline de conţinut. 

Câteva idei :
Ø  Nimeni nu doreşte în Germania alegeri anticipate, deci doamna Merkel poate sã îşi încheie fericitã al 4-lea mandat de cancelar federal. Ultimul, cãci 16 ani sfideazã sistemul democratic. Cineva zicea chiar cã generaţia tânãrã nu îşi aminteste Germania condusã de altã persoanã decât Angela Merkel…
Ø  CDU continuã sã fie partidul cel mai puternic, dar Annegret Kramp-Karrenbauer (actualul lider) nu pare soluţia pentru a prelua guvernarea dupã alegerile viitoare. Existã deja nume de posibili cancelari în spaţiul public german.
Ø  SPD-ul este în derivã, fãrã leadership, cu 3 persoane la vârf.
Ø  Verzii sunt pe val în Germania, iar urmãtoarea coaliţie pare deja conturatã: CDU-Verzii, ceva din modelul austriac actual.
Ø  Liberalii stagneazã, iar abordarea liderului izoleazã partidul de o cooperare cu dna Merkel.
Ø  Extrema dreaptã creşte alarmant şi problema trebuie abordatã cu mare atenţie.
Ø  Deşi Germania va prelua în iulie preşedinţia rotativã a UE, nimeni nu vorbeşte despre acest eveniment la Berlin.
Ø  Berlinul e plin de start up-uri în tehnologie, jocuri, muzicã, platforme imobiliare sau de locuri de muncã. Industria germanã tradiţionalã sprijinã masiv aceste entitãţi.
Ø  Berlinul s-a schimbat enorm în ultimii 10 ani. În unele zone ale capitalei preţurile la rezidenţe s-au triptat în acest interval de timp. 650.000 euro este un apartament de 4 camere, 120 metri pãtraţi… e un exempu. Berlinul intrã treptat în categoria oraşelor scumpe precum Parisul, Roma sau Londra. Ca o anectodă, cică imediat după unificarea Germaniei, când autorităţile au decis ca Berlinul să fie capitala Germaniei, s-a elaborat o strategie ca în 2010 populaţia Berlinului să fie comparabilă cu cea a Parisului sau a Londrei. Se dorea o capitală de 10 milioane de locuitori. Rezultatul actual - ceva sub 4 milioane.
Ø  Potenţialul de dezvoltare este însã enorm, iar intenţia Tesla de a deschide o fabricã la Berlin este de impact. De fapt investiţia este la 25 de minute de mers cu trenul, în landul care inconjoarã Berlinul, dat totuşi 7000 locuri de muncã directe este ceva. Se vorbeşte chiar de noua abordare a Berlinului, care poate deveni un oraş industrial, în premierã.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: