duminică, 19 iulie 2020

Provocãrile unei alergari de 20 de kilometri sau #20kmDilbeek





Competiţia sportivã 20 kilometri de Bruxelles este o marcã a capitalei europene. Cu mare regularitate, în fiecare lunã de mai, avem zeci de mii de sportivi care iau startul. Am alergat şi eu cursa, prima datã în 2001, iar ultima datã în 2011.

Criza Corona şi ″consemnarea la domiciliu″ ne-au dat însã idei. În Belgia a fost posibil sã ieşim din casã şi sã alergãm. Aşa cã in fiecare duminicã şi miercuri dimineaţa, cu o frecvenţã de metronom, alergam între 8 şi 10 kilometri.

Undeva pe la începutul lunii mai, când ne-am convins cã şi vara este specialã din cauza crizei, iar marile vacanţe sunt anulate, am zis cã trebuie sã gãsim o provocare pentru a ne menţine apetitul de alergare. Aşa a venit ideea unei alergãri simbolice de 20 kilometri, dar doar pe suprafaţa satului în care locuim (un fel de Floreşti de Bruxelles).

Am trecut la planificarea traseului şi la testarea diferitelor porţiuni. Am convenit sã trecem cam dupã 13 km prin faţa casei unde locuim pentru a lua ″din zbor″ nişte sucuri pentru hidratare. Am cãutat sã nu avem prea multe dealuri de alergat şi sã nu intersectãm prea multe strãzi mari pentru a nu aştepta la semafor. A fost greu, dar am reuşit, traseul sã nu încorporeze aceeaşi stradã de douã ori.

Pregãtirea unei astfel de curse este esenţialã si nu o abordaţi cu superficialitate. Pe lângã cele douã alergãri sãptãmânale, în cea de duminicã am început sã mãrim treptat distanţele, ajungând pãnã la o alergare de 15 km în 14 iunie 2020. Acesta e un element crucial, înainte de cursã trebuie sã ai experienţa practicã de a parcurge o distanţã de 75% din alergarea ţintã.

Foarte importantã este şi viaţa sportivã din sãptãmâna dinaintea cursei (″nici mãcar o bere !″) şi masa de dimineaţã din ziua Z. O combinaţie de cereale, lapte şi banane, mâncate cu o orã înainte de cursã prinde perfect.

E o adevãratã încercare alergarea lungã în mijlocul lunii iulie, de aceea am fost matinali pentru a nu prinde canicula. Am început la ora 7.30 şi pânã la ora 10.00 finalizasem totul.

E foarte bine sã pregãteşti un astfel de proiect cu un partener. Sunt multe detalii şi frustrãri, iar munca în echipã e mai uşoarã.

Mã simt excelent dupã cei 20 km alergaţi, mai bine chiar decât acum 9 ani… mai ales cã şi cronometrul mi-a confirmat cã e mai bine acuma (2h24min acum - 2h27min in 2011)…

Dan LUCA / Dilbeek




Un comentariu:

Larisa Pircalabelu spunea...

ce frumooooos!!! Felicitari! :)