luni, 13 iulie 2020

Pandemia schimbã cultura societalã
Sunt foarte multe întrebãri şi puţine rãspunsuri clare despre cum ne vom organiza activitatea în a doua parte a anului 2020. Majoritatea, forţaţi de imprejurãri, avem o abordare de aşteptare relativã pentru lunile iulie şi august. Am anulat cãlãtoriile mari, ne mişcãm în zonã, prin Europa, şi asta dacã se poate. Depinde de serviciul fiecãruia, dar mulţi chiar zic cã este mai uşor sã lucrãm de acasã. Copiii sunt în vacanţã şi nu mai avem complicaţii zilnice cu adaptatea la sistemul educaţional digital.

Toatã aceastã aparent acalmie pregãteşte însã furtuna din septembrie 2020. Câteva repere sunt necesare :
Ø  Dacã regandim activitãţile din punct de vedere ale unei pandemii care dureazã în general 18 luni (şi noi am ajuns doar în luna 7 cu COVID-19), suntem prinşi într-un cleşte, care pe de o parte ne dã un entuziast de redeschidere economicã, dar avem inoculatã şi ideea unui posibil val doi al crizei, cu un chiar posibil nou lockdown fizic.
Ø  Activitãţile viitoare se vor ghida dupã un principiu nou, ceva între virtual şi fizic. Şcolile au deja în pregãtire programã care implicã atât prezenţa fizicã în incinta instituţiei de învãţãmânt, cât şi educaţia asistatã de calculator. Aici intervine adaptatea, cãci plaja de variaţie este enormã între a merge 4 zile la şcoalã sau doar o zi pe sãptãmânã…
Ø  Ne place sau nu ne place trebuie sã interacţionãm fizic cu colegii şi mediul extern. Desigur munca individualã e importantã, dar a lucra în echipã e mai mult decât conversaţii în spaţiul virtual. Nu ne putem pãcãli, e important ca munca sã conţinã ambele forme de interacţie.
Ø  Intermodalitatea nu este uşor de realizat, chiar dacã tehnologiile disponibile sunt la nivel înalt. E mai uşor de organizat o conferinţã virtualã decât un eveniment combinat, cu prezenţã virtualã şi fizicã a participanţilor. E mai uşor sã ai întreaga echipã online sau la birou decât o formulã amestecatã.
Ø  Flexibilitatea e cuvântul la modã, dar totul într-un context de realitate de piaţã. Ne dorim multe şi frustrãrile sunt mari, dar trebuie sã ne adaptãm situaţiei. E bine de gandit o strategie axatã pe virtual, dar cu insule de prezenţã fizicã când se poate.
Ø  E greu de dezvoltat proiecte ambiţioase în urmatoarele 12 luni ? Depinde de abordare şi de cum ne imaginãm acţiunea… Desigur a planifica conferinţe de sute de persoane, în care participanţii cãlãtoresc la eveniment e foarte riscant, chiar necugetat… Dar nu uitaţi care este scopul unui eveniment ? De ce organizãm o conferinţã ? Desigur partea de networking e esenţialã, dar altele sunt şi mai importante. A schimba idei, a aduce noul, a avansa în gandirea strategicã… În aceastã direcţie trebuie sã evoluãm.
Ø  Mintea umanã este incredibilã, mai ales când este constrânsã sã gãseascã noi soluţii. În perioade mult mai tulburi decât cele pe care le trâim acum au apãrut noutãţi incredibile. Inovaţiile nu sunt doar tehnologice, ci şi de abordare, de proceduri sau chiar de management.
Ø  Mediu virtual nu mai este ceva marginal, devine spaţiul fundamental. Este reperul dupã care ne organizãm viaţa acum şi asta dã posibilitãţi fantastice de dezvoltare nu doar la ceas de crizã. În doar câteva luni s-a schimbat cultura societalã…

Dan LUCA / Bruxelles
Niciun comentariu: