miercuri, 30 septembrie 2020

Starea societății europene


Discursul carismatic și optimist al Ursulei von der Leyen este bun și necesar, dar câți dintre cetățenii europeni se simt liniștiți în actuala perioadã ? Criza pandemică este enormă și de duratã. Recesiunea economică este evidență și ne așteaptă luni grele. Progresiv, multe locuri de muncă vor dispărea, iar din nou șomajul în rândul tinerilor va atinge cote uriașe.

 

Treptat mesajele protecționiste, patriotice, naționaliste vor apărea din toate colțurile Uniunii. Brexitul și alegerile americane se adaugă la acest peisaj selenar, făcându-mă să întreb direct – ce speranțe își face cetățeanul european ? Mă referă aici, în special la cetățeanul care chiar crede că Uniunea Europeană este un proiect util și dorește ca pe continentul european să fie pace, libertate de mișcare și progres economic. El sau ea mai doresc însă ceva. Vor o Uniune Europeanã care are un leadership când sunt probleme de rezolvat, nu doar discursuri glorioase. Cu siguranță nu așteaptă nimeni răspunsuri de genul celor de acum 10 ani, când în plinã criză financiară, UE le povestea cum că nu are competențele economice necesare și că doar statele membre sunt responsabile pentru îndreptarea situației.

 

Uniunea Europeană are capacitatea să anticipeze criza anului 2021, fie ea pandemică, economică sau societală. Este necesar încă de acum un proiect comun între structura europeană și state membre pentru a da siguranțã cetățenilor. Nu mă refer la ceva asemãnãtor cu Convenţia Europeană de acum vreo 20 de ani, finalizată cu criză anului 2005 (proiectul constituției europene eșuate). Trebuie să vorbim despre viitorul UE în cadru formal, dar și inclusiv, fără a ajunge la scheme de genul ‘Bruxelles-ul discutã cu Bruxelles’ sau ‘în Berlin și Paris se decide viitorul UE’.

 

Liantul societal european este în mâna partidelor partidelor europene, și mă refer în special la cele 4 mari și tradiționale: EPP, PES, ALDE și Verzi. Partidele europene au șansă de a demonstra că sunt la nivelul momentului actual. Nu e vorba acum de a face liste pentru alegerile europene din 2024, e momentul de a prezența soluții la criza actuală. Dar soluții europene, cu ancore doctrinare. Nu e nevoie de nou tratat european, nu e nevoie de alegeri primare, nu asta interesează acum cetățeanul. Regândiţi temele principale la realitatea actuală, aveți consistenţã paneuropeană și gândiți-vă la cetățean.

 

E nevoie să clarificăm mai exact cum vedem dezvoltarea industrială în UE (cu campioni industriali și IMM-uri), care este viitorul politicii de apărare comunã, cum vedem continentul african ca o sursă de cooperare reală, care este abordarea în multilateralismul global și, de ce nu, dacă este nevoie sau nu de un buget euro. Normal, nu trebuie uitat de Pactul Verde, digitalizare sau sistemul de sănătate, dar totul axat pe societatea europeană. Îndreptați vectorul în direcția responsabilizării, nu a găsirii narativei de scuză.

 

Nu vorbim despre restartarea UE, ci de structurarea și eficientizarea UE.

 

Și apropo, ceasul ticăie, și fereastra de oportunitate se va închide în câteva luni.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

Niciun comentariu: