sâmbătă, 12 septembrie 2020

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: Cum abordãm anul politic 2021?


În ultimele săptămâni, am realizat o cercetare despre impactul crizei Corona asupra pieții de public affairs, cu orizont 2021. Câteva dintre concluzii le-am publicat astăzi prin intermediul Ziarului Financiar.

 

---------------------

 

În general prognozele politice nu sunt ușoare, iar criza Corona complică enorm predictibilitatea pieţii. Un exemplu interesant a fost anul 2019, unul atipic din punct de vedere european, având alegerile europene în mai. Cei implicaţi în dinamica legislației europene au știut că a fost crucială o bună comunicare în primul trimestru, un exerciţiu de intelligence timp de 6 luni până la indentificarea noului sistem de putere (eurodeputaţi influenți, componentă Comisiei Europene, prioritățile noului ciclu politic de 5 ani), revenind apoi în forță, în toamnã, cu argumente noi și solide.

 

Încercând să analizăm anul politic european 2021, nu putem identifica un eviment major care să umbrească virusul Corona. Criza actuală va avea o influență determinantă și în 2021. Plecând de la ipoteza științifică cum că o pandemie se întinde pe o perioadã de 18 luni, iar noi am ajuns acum doar în luna a 9-a, putem să avansăm o teorie cum că doar în luna iulie 2021 e prevăzut sã ieșim din criză. Desigur calendarul descoperirii vaccinului, vaccinarea populației și imunizarea pot avea un rol hotărâtor în accelerarea sau încetinirea deschiderii de după criză. Acum însă avem doar aceste elementele care ne ajută să anticipăm pe cât posibil anul viitor și nu avem unelte mai bune pentru a astfel de analiză.

 

Subiectele politice care se vor amplifica treptat în spațiul public european sunt și ele ricoşeuri ale crizei Corona. Vom vorbi tot mai mult despre bani și putere. Fondul de relansare economică e deja prezent, iar acum se discutã pachetele care revin fiecărei țări membre, dar și modul de utilizare. Ca și predicţie, absorbția acestor fonduri, majoritatea prin mecanismele naționale, va lua poate chiar mai mult de 5 ani. Este eterna discuție a absorbției fondurilor europene, unele țări vor avea o rată de 30%, iar altele de 100%.

 

Treptat, întrebarea despre cine plătește factura relansării economice se va face vizibilă. Fără să vrem, vom avea o discuție despre fiscalitate, despre cum finanțăm sistemul european, cu ample ramificații în competențele regionale, naționale, europene sau chiar mondiale. Subiectul unui buget euro va apărea că soluție, mai ales că există un proiect legat de acest dosar încă de acum câțiva ani. Inevitabil vom discuta mai mult, din nou, despre nucleul dur european și alte țări care nu sunt în acest grup select.

 

Patriotismul și naționalismul se vor accentua, venite în special din estul continentului sau chiar din sud. În acest cocktail de putere, fonduri publice, balanță fiscală, va există o polarizare mai accentuată între cele două extreme, cea federalistă și cea anti-europeană.

 

Criză economică, relansararea unui proiect pentru societatea europeană, redefinirea finanțării europene, un nou proiect european și balanță dintre UE și țările membre vor acapara interesul cetățenilor. Alegerile din Germania, din septembrie 2021, sunt un orizont interesant pentru a face o analiză despre pandemie și impactul asupra proiectului european.

 

Plecând de la aceste predicții, recomandarea este de a analiza piață afacerilor europene nu doar din prisma dezvoltărilor legislative, dar și al raportării la fondurile de relansare economică. Primele 6 luni ale anului 2021 pot să arate cam la fel ca și prezentul. Până în primăvara viitoare nu e recomandabil să existe evenimente fizice masive, interacţia online fiind recomandabilă. Desigur în toamna lui 2021 putem să vorbim de o revenire la new normal, încercând să învățăm din criză pandemică pe cât se poate.

 

Dan LUCA este Vicepreşedintele EURACTIV Media. Conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti. Este autorul cãrţii “Mapping the Influencers în EU Policies”.

 

 

 

Niciun comentariu: