marți, 15 decembrie 2020

Dan LUCA – interviu în Fãclia de Cluj: ‘’Criza aduce oportunitãţi pentru poziţionarea României la nivel european’’


Mã bucurã foarte mult interesul clujenilor pentru realitatea europeanã, descrisã de la Bruxelles. Am revenit astãzi cu un interviu publicat în cotidianul Fãclia de Cluj.

 

---------------

Clujeanul Dan LUCA este vicepreşedintele EURACTIV Media. Conferenţiază în universităţi din Bruxelles şi Bucureşti, fiind autorul cãrţîi “Mapping the Influencers in EU Policies”.

 

Rep: Unde se află Uniunea Europeană la sfârșitul anului 2020 ?

Dan Luca: În conversația pe care am avut-o recent cu comisarul european Thierry Breton, întrebându-l dacă UE nu are nevoie de un al treilea proiect major, în urma succesului pieței interne și a monedei unice, Breton a spus că actuala Comisie Europeanã consideră că noile propuneri sunt baza unui nou pas istoric. Desigur, discursul carismatic și optimist al Ursulei von der Leyen este bun și necesar, dar câți dintre cetățenii europeni se simt liniștiți în actuala perioadã ? Criza pandemică este enormă și de duratã. Recesiunea economică este evidență și ne așteaptă luni grele. Progresiv, multe locuri de muncă vor dispărea, iar din nou șomajul va atinge cote uriașe.

 

Rep: Ce poate să facă în mod concret Uniunea Europeană ?

Dan Luca: Uniunea Europeană are capacitatea să anticipeze criza anului 2021, fie ea pandemică, economică sau societală. Este necesar încă de acum un proiect comun între structura europeană și state membre pentru a da siguranțã cetățenilor. Nu mă refer la ceva asemãnãtor cu Convenţia Europeană de acum vreo 20 de ani, finalizată cu criză anului 2005 (proiectul constituției europene eșuate). Trebuie să vorbim despre viitorul UE în cadru formal, dar și inclusiv, fără a ajunge la scheme de genul ‘Bruxelles-ul discutã cu Bruxelles’ sau ‘în Berlin și Paris se decide viitorul UE’. Patriotismul și naționalismul se vor accentua, venite în special din estul continentului sau chiar din sud. În acest cocktail de putere, fonduri publice, balanță fiscală, va există o polarizare mai accentuată între cele două extreme, cea federalistă și cea anti-europeană.

 

Rep: Uniunea Europeană trebuie să fie mai realistă, și mai puțin strategică ?

Dan Luca: Deși situaţia actuală ne obligă să fim foarte pragmatici pentru a supraviețui, e important să ne raportăm la marile proiecte contemporane. Dacă ne referim la nivel european, este interesant de urmărit evoluția a 5 meta-proiecte: aprofundarea integrării europene, suveranitatea europeană (‘EU open strategic autonomy’ cum e numitã deja la nivelul instituţiilor europene), multilateralismul global, ecologizarea și digitalizarea.

 

Rep: La ce să ne așteptăm în anul viitor?

Dan Luca: Principalele subiecte de urmărit în 2021 sunt Uniunea Europeanã a Sănătății, care implicã mecanismul de coordonare cu țările membre, mișcările anti-vaccin, întrebarea genericã despre cine va plăți factură crizei. Anul viitor ne va aduce răspunsuri mai exacte la abordări despre fiscalitate (de asemenea despre impozitul digital), relația franco-germană, în special în ceea ce privește realitatea industrială, de exemplu proiectul Gaia X; relațiile transatlantice; poziţionarea faţã de  Africa, bilaterală dintre UE şi Marea Britanie, rețeaua de aprovizionare pentru Europa, şi chiar politica de apărare.

 

Rep: Fãrã a apela la slogane, criză poate aduce și oportunitãţi pentru România?

Dan Luca: Ca țară membră a Uniunii Europene, România poate să își joace rolul mult mai pronunțat, dar trebuie o abordare strategicã pe dosarele de actualitate. Fiecare luare de poziţie inserează sistemul românesc în agenda publică contemporană. Trebuie o analiză macro, dar și una sectorială a participării României în proiectul european. Politica industrialã, tehnologizarea agriculturii, dezvoltarea infrastructurii, sănătate, educație, administrație… Întregul proiect de guvernare, trebuie articulat cu dezvoltările europene actuale.

 

Rep: Este România performanță la nivel european ?

Dan Luca: Deși pare o Uniune Europeană lentă, se întamplã multe la Bruxelles și în capitalele europene. Cu o forță fantastică chiar! Trebuie ca sistemul românesc să aibă aceeași viteză de dezvoltare, iar aici un accent aparte trebuie pus pe fibra europeană a României. Sintemul de corelare este în mâna politicienilor, desigur, în strânsă legătură cu administrația, dar trebuie și o abordare inclusivă. Avem nevoie de platforma care cuprinde de asemenea academicul, sectorul de afaceri, societatea civilă și chiar presaEste dosarul ecosistemului pârghiilor de influență la nivel european. Îl avem definit la nivel românesc? Este funcțional ? Lobby-ul național este cel mai puternic lobby de la Bruxelles. Nu este cel al corporaţiilor sau cel al ONG-urilor de mediu… Echipa României este încă incompletă, chiar dacă s-au făcut pași enormi prin activitatea unor eurodeputați sau prin poziționarea unor directori români în cadrul Comisiei Europene. Reprezentanţa României de la Bruxelles este un vârf de comunicare externã, trecută cu succes prin Presedinţia UE de anul trecut.

 

Rep: Se pare cã Uniunea Europeană parcurge o perioadã de foc. Proiectul european se va rediscuta ?

Dan Luca: Mișcările anti-europene au fost și vor continuă, vor apărea mișcări politice noi, de genul anti-mascã, anti guvernare, anti-sistem, iar Uniunea Europeană va trebuie să aibă răspunsurile pregătite. UE e însă și România, iar dacă vrem să fim în nucleul dur al Uniunii Europeane 2.0 e nevoie de luptã, așa cum a fost lupta de la începutul secolului când echipa domnului Vasile Pușcaș a dus România în UE. România trebuie să discute în permanentă subiectele globale majore, să aibă idei, să le prezinte la nivel european și să își asume mai mult capacitatea de lider. Potențialul uman este fantastic, avem jucătorii, dar avem o echipã competitivă?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: