luni, 14 martie 2022

Dan LUCA – editorial în Fãclia: “Misiunea europeană a Franței”


Am publicat astăzi un nou editorial în Făclia. Despre Franța şi Uniunea Europeană, despre legătura simbolică și pragmatică dintre România și Franța.

 

Franța are o rezonanță istorică pentru România și gândurile ne duc chiar la pașoptiștii care au emancipat ţara noastrã în secolul al XIX-lea. Parisul reprezintã o simbolisticã specială și îmi amintesc cum ajungând în 1995 pentru prima dată lângă turnul Eiffel am căutat un telefon public pentru a suna acasă, la Cluj, să îmi împărtășesc emoția cu cei dragi.

 

Cunoaștem cu toții proiectul anilor ’50, când Franța a fost motorul principal în lansarea ideii de Europã Unită, iar construcțiile din ultimii 70 de ani au avut tot timpul un suport fantastic în societatea franceză.

 

În câteva săptămâni, vor avea loc alegeri prezidențiale în Franța, iar Emmanuel Macron își joacă mandatul. Să nu uitãm că în iunie 2022 vor avea și alegeri legislative în Hexagon, deci următoarele luni sunt cruciale pentru a desena noua reprezentare politică a țării.

 

Dar ce dorește Franța anului 2022 de la Uniunea Europeanã? Deținând și președenția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, sunt foarte clare punctele în care echipa franceză dorește să se impună. În primul rând este mesajul că la nivel european avem două țări, nu doar Germania, care sunt locomotivele dezvoltărilor europene. Prosperitatea cetățenilor trece prin dezvoltarea economică, iar modernizarea tehnologicã este o prioritate. Agricultura reprezintă un segment foarte sensibil în Franța, de aceea Politica Agricolă Comună europeană începe în Franța.

 

Treptat, mai apar alte dosare interesante. Mă refer la dezvoltarea unei politici de apărare comune pentru UE, în care Franța dorește să joace rolul de şef de orchestrã. Să nu uităm că Franța este singura putere nucleară din UE, iar la nivelul Consiliului de Securitate ONU unica țară UE care deține un loc permanent.

 

Referindu-ne la politica energetică europeană, Franța joacă un dosar existențial. Cu peste 70% din energia electrică produsă de centrale nucleare, Franța impune mixul energetic la nivel de UE.

 

Uniunea Europeană are planuri mari cu continental african, chiar dacă încă nu este clar în ce direcție se merge. Cu siguranță însă, Franța va juca un rol de lider pe orice dezvoltare în direcția Africii.

 

Limba franceză a fost limba diplomației și sunt eforturi fantastice de a arãta că globalizarea nu se face doar prin uniformizarea comunicării internaționale în limba engleză. E un dosar interesant, pe care Franța încearcã să îl discute de câte ori are ocazia.

 

Dezvoltarea industriei auto din România este strâns legată de investițiile Franței și asta chiar înainte de 1989. Este o poveste de succes, care dã viaţă simpatiei pe axul francofoniei între noi și francezi.

 

Următorii ani sunt importanți pentru România, Franța și pentru întreaga Uniunea Europeană. Chiar dacă, în unele dosare europeane, Franța a fost mai puțin favorabilă țării noastre, se pot discuta real câteva elemente strategice, în special aderarea țării noastre la cele două spații: Schengen și euro. Sperãm să găsim maturitatea politică pentru un beneficiu reciproc.

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: