luni, 28 martie 2022

Dan LUCA – editorial în Fãclia: “Pentru inimã și minte”

Am revenit astăzi în Făclia cu un material despre abordarea rațională a racordarii României la structurile internaționale.


Până acum câțiva ani, românul avea o filozofie interesantă despre Uniunea Europeană. În general era totul bine digerat, eram fericiți. Existau voci însă care mergeau într-o direcție destul de bizară. Că de fapt europenilor le trebuie o piață de desfacere mai mare și România este perfectă să consume tot ceea ce li se dã. Sau, că este bine să produci în România fiindcă costurile sunt mai mici decât în Vestul continentului. Să ne amintim, au mai fost și mesajele cum că Europa este îmbătrânitã și are nevoie de prospețimea celor din Est.

 

Brusc, a venit criza pandemică, și România a înțeles că este bine să faci parte din structura europeană pentru a avea acces la vaccinul salvator. Razboiul din Ucraina dã însă adevărate fiori românilor, iar apartenența la NATO este considerată  ca cea mai înțeleaptă abordare politică a României din ultimii 70 de ani. Sã nu uitãm, statutul de membru deplin în structurile euro-atalantice nu s-a făcut direct și nu se poate face direct, nici măcar la o presiune existențială așa cum se observă în cazul Ucrainiei.

 

De vreo cinci-șase ani, Uniunea Europeană a lansat un proiect de autonomie strategică. Că a fost președintele american Trump care a început atacuri comerciale, că a fost Brexitul care a regândit unele linii de aprovizionare, că a fost criza pandemică care ne-a arătat că nu produceam nici măcar elastic în Uniunea Europeană, că e pericolul invaziilor militare… Toate acestea  ne conduc la ideea unui stat federal european. Ne întoarcem la teoria blocurilor, în care trebuie să ne cunoaștem resursa și să acționăm împreună. Apărarea europeană, încă sprijinită de forțele americane, va deveni ceva practic fără doar și poate. Sănătatea europenilor, resursele minerale, produsele agricole, aprovizionarea continentului, chiar şi un posibil buget euro, devin priorități urgente.

 

Desigur, Uniunea Europeană este clădită pe valori și acestea trebuie respectate și apãrate. Ne place sau nu, dar există reguli în acest Club pentru a asigura supraviețuirea. Când pericolul este la poarta UE, liderii vor acționa mut mai rapid și direct, iar mulți se vor revolta. Dar societatea va merge mai departe, călită prin bătălii inimaginabile chiar și acum trei ani. Încercările vor apărea la totul pasul, ca și în viața normală.  Va trebuie să înțelegem că noul normal este plin de primejdii pe care cu o bună abordare le vom trece cu succes. Rasa umană este fantastică, se va adapta și la o preconizată criză economică. Important este acum să înțelegem aceste tendințe, să gândim cu inima și să acționăm cu mintea.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: