luni, 18 aprilie 2022

Dan LUCA – articol în Ziarul Financiar: “10 întrebări geopolitice pentru 2022”

În articolul publicat astăzi în Ziarul Financiar lansez 10 întrebări despre geopolitica contemporană.

 

Filosoful grec Platon spunea că de cele mai multe ori întrebarea corectă este mult mai importantă decât răspunsul corect. Fără banalități, voi încerca acest exercițiu, al lansãrii a 10 întrebări care să ne dea de gândit, un pic mai strategic decât operaţionalul zilnic. Majoritatea problemelor enunțate provid din geopolitica europeană, cu amplu impact însă asupra cetățeanului simplu.

 

Societatea mondială tinde spre o polarizare mai puternică ca cea a anilor ’50, cu aceleași repere însă Washington și Moscova ?

Este pregătită acum omenirea în a face față unor posibile crize globale, precum una economică sau chiar de naturã ecologică?

Are Uniunea Europeană puterea de evoluție în direcția unei autonomiii strategice care să implice capacitate de apărare, resurse minerale, produse agricole, dezvoltare economică, buget comun, emigranți și politică externă ?

Mai rămâne comunicarea cu cetățenii o prioritate a instituțiilor europene sau este suficientă doctrina păcii în interiorul Uniunii Europene ?

Există un proiect comun între Guvernul Viktor Orban de la Budapesta și Uniunea Europeană ?

Care este noul normal de după pandemie, având în vedere schimbările sociale și culturale ?

Va deveni inteligența artificială noua Lebădă Neagră a secolului al XXI-lea, o revoluție tehnologică ale cărei efecte asupra viitorului sunt foarte dificil de estimat ?

Care sunt evenimentele marcante ale următorilor doi ani, având în vedere că vom avea în 2024 alegeri atât pentru președintele Statelor Unite, dar și pentru Parlamentul European ?

Când își va face apariția Generația Z, actualii liceeni, nativi tehnologici, adepți ai interacțiunii virtuale și mai puțin dedicați permanenței în cariere,  în funcțiile de conducere și în politică ?

Mai credem în SDG (Obiectivele de dezvoltare durabilã)?

 

 Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: