luni, 18 iulie 2022

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Moldovenii au ales!˝


Revin astăzi în Făclia de Cluj cu un articol despre integrarea Republicii Moldova în UE.

 

 

--- 

Republica Moldova este pentru români ceva special. Eliberați de jugul comunismului autoritar și datorită colapsului Uniunii Sovietice, la începutul anilor ’90, s-a început o apropiere constanța între cei care trăiesc pe ambele maluri ale Prutului.

 

Scopul acestui material nu este însã de a face o retrospectivă a relațiilor româno-moldoveneşti din ultimii 30 de ani, ci de a privi spre viitor, spre Europa. A vedea pașii necesari pentru ca teritoriul moldovean să între în componenţa Uniunii Europene.  Summitul european de la sfârșit lunii iunie 2022 a conferit Republicii Moldova statulul de ţarã candidatã pentru aderarea la Uniunea Europeanã. Avem acum mecanisme instituționale complexe și de durata acum pentru a intra în UE. Este nevoie de ˝deschiderea capitolelor de negociere˝, deci practic discuții oficiale despre implementarea legislației europene în Moldova. Vom avea zeci de capitole de deschis și de închis (eventuale derogări, clauze excepționale). Doar după aceea – și asta procedurã poate dura câțiva ani – trecem la semnarea Tratatului de Aderare.  

 

Partea și mai complexă este că acest tratat trebuie ratificat de toate cele 27 țări membre ale Uniunii. Așa cum știm, aceste consultări populare, pe chestiuni europene, pot să fie dureroase, căci ai nevoie de unanimitate pentru a avea aderarea unei noi țări la UE.

 

Nu vreau să mă hazardez în pronosticuri, dar o țintă de 1 ianuarie 2028 poate să fie realist-optimistă. Mă gândesc aici și la existenţa bugetului multianual european 2028-2034.

 

Desigur, Războiul din Ucraina influențează enorm aceste negocieri. Încă zona este foarte inflamată, iar spectrul aderării la UE, cu vulcanul rus în spatele casei, nu este prea plăcut.

 

Europa este în același timp la ceasul redefinirii, existând tot mai multe voci care doresc o reîmprospătare a proiectului. Desigur, Republica Moldova va privi cu mare atenție aceste dezvoltări, căci este important să urmărim ținta în mișcare a aderării.

 

O schimbare de atitudine în Republicã, de genul “forțele pro-ruse devin majoritare în Parlamentul de la Chişinãu”, vor îngheța orice pași în direcția integrării, adică mai pe românește o amânare a mecanismului de negociere. Nu trebuie să existe șovăială în direcția pro-eruropenã pentru a da șansa ca generația actuală de moldoveni să aibă țara lor în Uniunea Europeană. Aceasta este misiunea, la care trebuie să își aducă contribuția nu doar instituțiile, ci și întreaga societate moldovenească. Avem nevoie să avem implicate sectorul de afaceri, societatea civilă, academicul și presa pentru a conlucra la acest proiect istoric.

 

Mai este ceva de recomandat moldovenilor. Ajutați și alte țări să între în acest proiect european. Desigur poporul ucrainian, atât de greu încercat, dar și țările din Balcani. Uniunea European este completă cu toate aceste țări, iar tinerii din toate colțurile Europei merită această șansă. Europa nu trebuie să piardă această fereastră de oportunitate. Toţi în UE !

 

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: