luni, 11 septembrie 2023

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Mergem până în Vietnam?”


Despre Vietnamul anului 2023 în editorialul meu de astăzi din Făclia. Două săptămâni în această țară m-au ajutat enorm pentru a descrie o lume surprizatoare.

 

---


Informațiile despre Vietnam ne vin greu. Unii vor zice că de fapt nici nu ne sunt necesare în tumultul vieții românești la periferia unei Uniuni Europene în plină transformare.


Desigur, putem să discutăm doar despre crizele pe care le simțim sau despre vacanțele din Grecia care fac deliciul turiștilor români. Din când în când însă vã propun să ridicăm capul spre cer și să vedem mai mult decât rutina de zi cu zi. Ce ziceți de o vacanță în Vietnamul anului 2023?


Acum vreo 50 de ani, țara a trecut printr-un război feroce, iar din 1975 comuniștii sunt la putere. Avem vreo 100 de milioane de vietnamezi, iar 10% dintre aceștia trăiesc în capitala țării, Hanoi. Dacă vã plac motocicletele, aici e de ajuns. Parcă fiecare e pe un scuter, într-un zgomot asurzitor și haotic. Vã amintiți de Grădina Botanică clujeană, partea cu serele sau nufărul? Exact, umiditatea aceea sufocantă! Așa e în Vietnam de la ora 7 dimineața până la 7 seara... cel puțin vara, în sezonul ploios.


Vizităm o țară săracă, desigur, dar oamenii sunt foarte muncitori, primitori și respectuoși. Te simți fantastic, fie în oraș sau în satele izolate. Poți să circuli în siguranță, în plină noapte, în orice colț de Vietnam.


Țara agricolă își are forța de muncă fantastic de bine mulată pe cultură orezului, dar și pe creșterea animalelor. La ora 6 dimineață dealurile sunt înţesate de ţãrani sub conurile pălăriilor inconfundabile.


Dacă până acum vreo 25 de ani peștele era trimis în China, la export, acum totul s-a schimbat. Datorită turiștilor care vizitează țara, peștele este doar pentru consumul intern, cererea e mare. Iar dacă zicem de turiști, să vedeți aici plaje cu nisip fin și apă cristalină, înconjurată de palmieri și bananieri. Un fel de Caraibe la Marea Chinei de Sud.


Dacă vã întrebați unde se mai poate trăi ieftin în lume, treceți pe listã cu siguranță și Vietnamul. Doi euro un prânz cald, 10 euro pentru un pat de motel pe noapte, 5 euro un bilet de autobus între două orașe sunt doar câteva repere dacă înmuguriți idei în direcția Asiei de Sud-Est.


Să vorbim și de politica mare, că e de discutat. Vietnamul nu este subordonat Chinei, iar dinamizarea dosarului Taiwan va aduce țara din nou în prim plan. Deja administrația Biden are planuri de cooperare mai mari cu țara comunistă, iar asta încă de anul acesta.


Autorul acestui articol a trăit o vacanță de vis în Vietnam. 15 zile în vreo șapte locații au fost inimaginabile și surprinzător de plăcute. Junglă tropicală și mare, spectacol de teatru de păpuși pe apă în Hanoi și joc de lampioane în Hoi An, solemnitatea mausoleului lui Ho Chi Minh și ferme piscicole plutitoare, paralela 17 care separa în trecut cele două Vietnamuri și orașul imperial Hué, salată de mango și supe cu paste din orez, cafea cu ou și clătite cu banane.


Recomand? Din toată inima, dar pregătiți totul din timp, cel puțin cu șase luni înainte. Vaccin, vizã, bilet de avion convenabil, rezervări prin booking. Iar dacă tot ajungeți în zonã vizitați o săptămânã și Laosul. Asta dacă aveți poftă să înotați cu elefanții domestici în fluviul Mekong. 

 

Dan Luca / Bruxelles

Niciun comentariu: