miercuri, 18 septembrie 2024

Dan LUCA – articol semnat în Republica: “Stânga românească devine influentă la nivelul stângii europene. De ce e importantă funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene"

La solicitarea prietenilor de la Republica, am prezentat câteva elemente ale portofoliului de comisar european al României.

 

---

 

Fără doar și poate Ursula von der Leyen este în momentul de față unul dintre cei mai influenți politicieni europeni. Experiența acumulată în cei cinci ani de guvernare europeană a făcut-o un jucător pe numeroase paliere, câștigând fără probleme Spitzenkandidaten 2024, iar apoi Parlamentul European a votat-o în luna iulie cu un scor superior celui obținut la primul mandat. Dacă până acum câteva zile vorbeam despre motorul franco-german la nivel european, plecarea lui Thierry Breton din Executivul de la Bruxelles a consolidat un leadership de necontestat al actualei și viitoare președinte a Comisiei Europene.

 

Acesta este un factor important în a analiza fascinantul subiect al influenței comisarilor europeni. Iar pentru ca povestea să fie și mai interesantă, practic începând din mandatul lui Jean-Claude Juncker, avem acest concept de vicepreședinți. Avem întrebarea constantã, ce e mai important, un portofoliu sectorial sau o funcție de vicepreședinte?

 

Revenind la actuala Comisie Europeană, s-a creat în ultimele luni narativa, iar rapoartele Enrico Letta și Mario Draghi au fost pe aceastã direcție, că Uniunea Europeană poate mai mult, mai ales în domeniul economic, căci asta reprezintă acea competitivitate fluturată tot mai puternic. Adică e nevoie de o comandă puternică, de inspirație corporativă, care să repună UE pe direcția creșterii economice. Nu uitați însă să analizați factual competențele în domeniul economic ale UE și – mai ales – bugetul UE comparativ cu cel al țărilor membre. Adică, haideți să fim sinceri, fără o voință de a lucra împreună din partea capitalelor UE e greu să vorbim de impact economic puternic.

 

Așa cum a prezentat ieri Ursula von der Leyen viitoarea structurã a Comisiei Europeane, e clar că se bazează enorm pe vicepreședinți. Fiecare dintre cei șase au segmente puternice de gestionat. Cei doi comisari europeni cu rangul de vicepreședinte ai Stângii Europene sunt Teresa Ribera și Roxana Minzatu. Portofoliul doamnei din Spania acoperă competiția, dar și nuanțe de ecologizare a continentului. Pentru comisara din România avem partea de social, care face parte din ADN-ul construcției europene, mai ales când comparăm valorile europene cu cele ale sistemului american. Recent chiar Ursula von der Leyen preciza “toate transformările pe care le vom pune în mișcare trebuie să fie echitabile. Ne putem baza pe modelul nostru social de mare succes – economia socială de piață”. Să nu uităm că Ursula von der Leyen a crescut politic lângã Angela Merkel. Aceasta, chiar dacă era din familia politică germanã de centru-dreapta, propunea multe politici de stânga. Și nu doar că le propunea, dar chiar le realiza...

 

În această rapidă analizã e nevoie de subliniat şi un element strategic. Stânga românească devine foarte influentă la nivelul stângii europene. Un comisar european, vicepreședinte responsabil cu socialul, este practic omul de impact total.

 

Normal, totul pare perfect acum, dar e mult de definitivat la nivelul celor 27 de comisari europeni şi la nivel de relaționare cu DG-urile aparatului administrativ. Premisele unui portofoliu de impact pentru România sunt, asteptãm cu mare interes confirmarea.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: