luni, 21 octombrie 2024

Dan LUCA – editorial în Făclia: “Diaspora câștigătoare”

Despre implicare politică a Diasporei în editorialul semnat astăzi în Făclia.

 

--


Diaspora este un subiect de interes în România. Milioanele de români care trăiesc acum în Europa și în lume sunt o realitate a României contemporane. Dacă la început, prin anii 2000, Statul român a fost ezitant pe acest subiect, a fost nevoie ca statisticile economice să arate importan
ţa remitențelor și să-i pună pe "cei plecați" într-o luminã pozitivă.

                                                                        
Românii din diaspora au devenit o forță politică, de luat în considerare pentru partidele politice românești. Nu întâmplător, în 2008, au început să fie înființeze, conform statutului, filiale ale partidelor românești în afara țării. La vremea lor, au fost greu de digerat asocieri de genul PSD Bruxelles sau PNL Roma, dar acum e de ordinea zilei ca politicieni influenți să fie chiar președinți ai diasporei politice. Diaspora românească are acum locuri alocate în Parlamentul României, în ambele Camere, și asta e bine pentru toată lumea.


Această lungă introducere vrea să prefa
ţeze însă un alt subiect, inspirat din realitate politică contemporană. Masa critică de români din diaspora a început să fie tot mai vocală în comunitățile în care s-a inserat. Adică, românii candidează acum, fără nici o problemã, pe listele electorale din alte țări. Pentru a clarifica, nu sunt listele partidelor politice românești, ci alte țării gazde.


Forța exemplului ajută să înțelegem mai bine procedura. Recent s-au derulat alegerile locale din Belgia. La nivelul fiecărei comune și cartier au fost liste de alegeri, de la socialiști, liberali sau verzi. Iar pe aceste liste ale partidelor belgiene am observat români. Aceștia au convins prin prestanța lor civică să fie propuși de conducerile locale politice. E bineînțeles o recunoaștere a impactului pe care îl au românii, dar și o strategie a partidelor de a captura un electorat nou.


Deși Belgia este o țară relativ mică, la alegerile recente am avut zeci de români pe liste. Mă bucur enorm să văd această dinamică, de responsabilizare socială. I-am cunoscut pe mulți dintre aceștia și sunt oameni fantastici.  Avem candidați veniți din toate orașele belgiene, reprezentând diverse partide politice belgiene. Ideea lor de bazã este că doar prin implicare putem să ne aducem o contribuție pozitivă la mersul societal. Unii mi-au povestit că au candidat și acum 6 ani și au găsit motivație să încerce din nou. Alții au candidat și în primăvară la alegerile regionale.


Ce observ la majoritatea dintre ei este prospețimea și motivația. Sunt români, poate mai patrioți decât alții, oameni responsabili într-o societate multiculturală în care trăiesc. Mă înclin în fața acestora, care găsesc putere de a se responsabiliza și încerca să trăim cu toții mai bine. Pentru mine ei sunt deja câștigători, indiferent de rezultatul alegerilor.

 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: