luni, 26 noiembrie 2007

Cetăţeanul român şi Bruxelles-ul european

Mi-a făcut mare plăcere să fac parte duminică din comisia de alegeri pentru referendum. De la 6 dimineaţa până în jur de 1 noaptea, împreună cu câţiva români care locuim în Belgia, am coordonat procesul electoral derulat în incinta Ambasadei României din Belgia.

Din cei aproximativ 700 de votanţi pot sa zic că aproximativ 50% sunt în Bruxelles datorită implicării lor în “mecanismul comunitar”, iar restul de 50% fac partea din diaspora româna, fără nici o legătură cu mecanismul instituţional european (cu acelaşi profil ca şi alţi români care trăiesc şi muncesc în Spania, Germania sau Italia).

Cred că maxim 20% din românii din Bruxelles s-au prezentat la vot. Zic asta fiindcă Ministerul Afacerilor Externe a trimis spre circumscripţia Bruxelles aproximativ 10.000 de buletine de vot.

Rezultatele pe scurt: Câştigătorul clar este PD-ul cu 37%. La rezultatele din capitala Europei, foarte interesantă este apropierea între PNL (17%) şi PLD (15%). PSD-ul s-a clasat doar pe locul 4 la Bruxelles cu doar 13% din voturi.

Iar la referendum, chiar dacă nevalidat ca “acţiune”: 82% au raspuns DA şi 18% au votat NU.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: