duminică, 9 decembrie 2007

Consultanţii din Bruxelles-ul european

Consultanţii sunt şi ei masiv reprezentaţi în Bruxelles. Câteva sute de companii îşi prezintă serviciile celor interesaţi, oferta fiind diferită ca preţ sau calitate de la o marcă la alta.

E greu de clasificat firmele de consultanţă. În opinia mea acestea se grupează în 4 categorii mari: specializate pe relaţiile cu presa (PR), pe lobby-ul legislativ (PA), pe managementul proiectelor europene şi pe managementul asociativ. Unele firme din Bruxelles se pot încadra în fiecare din cele 4 categorii, altele doar în una sau două.

Să încep cu firmele de «Public Relations». Sunt 3 mari jucători pe piaţă: Burson-Marsteller, Hill & Knowlton şi Ogilvy (aparent firme aflate în competiţie, dar aparţinând aceluiaşi grup - WPP). Dintre acestea doar Ogilvy are o filială în România. Edelman, Fleishman Hillard, Pleon, Chelgate (cu filiala şi în România), GPlus Europe, Interel, Weber Shandwick sau Mostra sunt alte nume care impun respectul în Bruxelles când vorbim de expertiză pe comunicare.

Deşi e greu de trasat o frontieră între PR şi PA, voi încerca să prezint câteva dintre brand-urile care fac diferenţa când e vorba de un lobby eficient: Kreab, EPPA şi FIPRA.

Cele mai cunoscute companii care au ca principală activitate «EU project management» sunt: ASCII, ECOTEC, Qwentes şi Gopa Cartemill. Când vedeţi de exemplu o pagină de web a unui DG sau un reportaj video despre, să zicem, eficienţa energetică la nivel comunitar, să fiţi sigur că aceşti consultanţi şi-au adus o mare contribuţie la realizarea «produsului finit».

A patra categorie este cea a consultanţilor de «association management», cu nume faimoase precum Kellen Europe, MCI sau AGS.

E bine de amintit şi organizaţiile sectoriale, care grupează diferiţi consultanţi în Bruxelles, precum The European Public Affairs Consultancies' Association (EPACA) sau The Society of European Affairs Practitioners (SEAP). Iar dacă observăm dinamica impusă de comisarul Kallas în domeniul transparenţei e clar că astfel de asociaţii sunt binevenite în peisajul comunitar.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: