Problemele europene trebuie traduse pe înţelesul cetăţenilor, iar de la acest principiu porneşte şi Iulian Tucă, în noua sa carte, renunţând la temele tehnice care nu atrag decât cititori din rândul specialiştilor.
Prin modul de abordare, plin de naturaleţe şi cu reţineri în exprimarea emoţiilor, cartea “Apusul Occidentului nu a venit încă”, poate zgudui convingerea celor care susţin că integrarea europeană nu îi priveşte. Cetăţeanul nu doreşte să fie plictisit cu informaţii irelevante pentru el.
Paginile cărţii nu evită nici una dintre controversele apărute de-a lungul existenţei Uniunii Europene, însă nu într-o înşiruire de evenimente istorice aşa cum suntem obişnuiţi în cazul lucrărilor de gen, ci prin prezentarea realităţilor din ţări precum Danemarca, Belgia sau Marea Britanie şi felul în care este percepută acolo democraţia, cu inserţii în paralel ale situaţiei din Est, şi implicit şi din România.
Am hotărât să fac această recomandare fiind conştient că acest tip de expunere va contribui la crearea unei imagini mult mai clare asupra problemelor europene, probleme care nu sunt doar europene, ci apar incontrolabil ca sumă a tuturor experientelor naţionale.
Acelaşi lucru încerc îl să fac şi eu prin mesajele pe care le transmit prin corespondenţele de la Bruxelles, primele dintre ele cuprinse în cartea pe care am publicat-o în 2003 Opinii: România văzută de la Bruxelles.
Dan Luca / Bruxelles
marți, 9 septembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu