marți, 2 septembrie 2008

Imaginea României sau imaginea politicului?

Prezentam într-un mesaj anterior că ar trebui să facem ceva pentru a ajunge la o reconciliere între românii care traiesc în ţară, şi cei care au ales să locuiască şi să muncească în străinătate. Spuneam că cei care au rămas sunt destul de indiferenţi la soarta compatrioţilor plecaţi, iar cei din străinătate au suficiente motive să nu se întoarcă.

În acest context, Guvernul anunţă că va finanţa o campanie de diplomaţie publică, în Italia, în următoarele două luni, prin care să promoveze valorile şi cultura românească, şi totodată contribuţia pozitivă pe care o au românii de acolo pentru societatea italiană.

Întrebarea pe care nu pot să nu o adresez este “de ce se întâmplă toate acestea acum, la nici trei luni până la alegerile generale?” Problemele există de ani buni, iar această acţiune, fără doar şi poate, are iz de campanie electorală, nu de comunicare pe linia "La Romania: un mondo da scoprire" ("România: o lume de descoperit").

Problema diasporei ar trebui privită global, nu pompieristic, nu trebuie să ne lăsăm fascinaţi de “investiţia” de 350.000 de euro pe care Executivul îşi propune să o facă cu această ocazie. Avem nevoie de programe coerente, planificate din timp, de parteneriate de calitate, generând beneficii concrete şi de durată.

Trebuie şi o bună comunicare, iar ideea cu “un ministru al diasporei” în viitorul Guvern pare să prindă din nou contur. Să putem spune că într-adevăr “românii de pretutindeni” sunt reprezentaţi şi în Executivul românesc – la urma urmei peste 10% din cetăţenii ţării sunt în afara teritoriului Statului român, deci cel puţin matematic s-ar justifica construcţia politică.

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: