miercuri, 25 februarie 2009

În educaţie trebuie investit mai ales în perioadele de criză!


Asta spun miniştrii educaţiei şi Comisia de la Bruxelles, pentru că sumele investite oferă pe termen lung dobânzile cele mai mari şi mai sigure. UE consideră educaţia un factor important în atragerea investiţiilor, pentru că este nevoie de sume importante, fără de care calitatea educaţiei nu poate ajunge la nivelul dorit. De fiecare dată pretenţiile financiare ale celor care se ocupă de pregătirea tinerilor sunt prost-văzute.

Comisarul european al educaţiei, Jan Figel, a explicat că în context sunt lăsaţi la o parte tocmai cei care trebuie să asigure acest proces – profesorii: „Este o chestiune legată de investiţii mai multe şi mai bune. Mai bun înseamnă mai eficient. Trebuie să începem cu profesorii. Dacă facem abstracţie de profesori, atunci cine să înceapă în sălile de clasă cu învăţatul o viaţă întreagă?”

Am discutat despre preocupările europene de a reforma sistemul învăţământului superior, de a crea cadrul pentru dezvoltarea mobilităţii la acest nivel, dar ce putem face pentru baza piramidei? Pregătirea ar fi bine să înceapă, în opinia specialiştilor, cât mai curând posibil, deja de la grădiniţă şi din şcoală primară. Dar, deja de aici drumurile se despart, potrivit unei anchete a UE. Ofertele de educaţie preşcolară fac nu ţin cont de situaţiile materiale ale familiilor, ceea ce le diminuează acestora semnificativ şansele pe mai târziu.

Punctam şi eu recent faptul că situaţia economică actuală este un motiv în plus, pentru care MBA-ul devine şi mai atractiv. O diplomă în acest domeniu asigură absolvenţilor, pe lângă un salariu semnificativ mai mare, mai multă siguranţă la posibilele restructurări sau un bagaj de cunoştinţe teoretice, suficient pentru a putea gestiona o afacere proprie.

Poate reuşim să facem ceva mai mult pentru educaţie, acum, în perioada crizei....

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: