miercuri, 25 martie 2009

Educaţia europeană: progres în ultimii 10 ani?


Acum 10 ani organizam în Parlamentul European o conferinţă pe tema viitorului educaţiei europene. Anticipam încă de atunci importanţa recunoaşterii diplomelor academice în UE, precum şi valoarea adăugată a mobilităţilor europene.

Sunt multe de făcut în domeniul educaţiei europene, aşa cum sugeram recent în dorinţa de aducere a noului. Sunt în contact cu organizaţiile de tineret şi de studenţi precum: European Youth Forum, European Students’ Union, Asociaţia Studenţilor Europeni (AEGEE), dar şi cu Asociaţia Universităţilor Europene (EUA) sau cu Departamentul Educaţie al: BusinessEurope, EuroChambres, UEAPME sau ECAS. Părerea unanimă este că din punct de vedere instituţional, oferta pentru tineri trebuie diversificată.

Nu pot să cred că tot pe faimosul program Erasmus mergem de mai bine de 20 de ani, fără nimic nou în acest sector. Este dureros, ca la 10 ani de la Declaraţia de la Bologna, studenţii nu înţeleg beneficiile măsurilor acestui program şi recurg la acţiuni revoluţionare, aşa cum s-a intâmplat în Spania.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: