luni, 2 martie 2009

UE se va schimba foarte mult!


Romania are nevoie de o strategie de stat membru UE, cu analize sectoriale, toate gândite pentru un sistem românesc, cel mai potrivit pentru a rezolva problemele româneşti.

Cam asta doreşte să transmită şi Vasile Puşcaş în interviul acordat ziarului Adevărul. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, îşi prezintă viziunea în legătură cu mentalităţile învechite care împiedică România să urce în clasamentul membrelor UE. La doi ani de la aderare, noi nu ne-am schimbat încă politicile, de la cele de preaderare, la cele de aderare propriu-zisă, deci, cum spuneam trebuie să privim mult mai realist situaţia actuală.

Răspunsurile pe care le oferă sunt clare şi bine argumentate. Este foarte bine punctat faptul că încă nu am scăpat de prostul obicei de a ne scuza de greşelile făcute, prin nominalizarea altora care au făcut aceleaşi greşeli. Nu am ajuns încă la capacitatea de a învăţa din greşelile altora.

La capitolul absorbţia fondurilor europene, aşa cum au mai sugerat şi alţi practicieni, este nevoie de o internalizare a mecanismului. Să nu uităm de necesitatea reformei administrative, fără de care România nu poate supravieţui ca stat al Uniunii Europene, de trecerea, de facto, de la modelul elitist, la unul înrădăcinat în conştiinţele şi voinţele populaţiei.

Problema relaţiei cu cetăţeanului nu este trecută cu vederea, “comunicarea trebuie să fie în dublu sens”. Iar pentru campania pentru Parlamentul European, partidele au o nevoie strictă, aceea de a-şi “europeniza limbajul, programele şi acţiunile”.

Dacă am amintit de nenumărate ori care sunt dificultăţile cu care ne confruntăm în contextul actual, la nivel european, în ceea ce priveşte problema alegerilor democratice a liderilor, părerea ministrui este că “Uniunea Europeană va exista, dar se va schimba foarte mult, în sensul că va trebui să accepte această coordonare, inclusiv la nivel politic”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: