miercuri, 15 aprilie 2009

Candidez pentru Parlamentul European!


Nu doresc ca acest blog să fie unul politic. Pentru transparenţă însă, este bine să menţionez că în prezent candidez pentru un loc în Parlamentul European, pe lista social-democraţilor români.

Am precizat încă de anul trecut, cred în dinamica favorabilă a Bruxelles-ului în politica românească. România este a 7-a putere europeană din punct de vedere politic şi trebuie să îşi calibreze cât mai rapid administraţia şi acţiunile la statutul de membru UE.

E nevoie să privim cu realism dimensiunea europeană, să înţelegem că a comunica cu cetăţenii pe teme europene nu înseamnă declanşarea unei propagande infecte.

Diaspora românească are ceva de spus în politica românească, ea nu este o problemă, ci o soluţie pentru a înţelege România contemporană.

Cred că Europa are nevoie de o stângă puternică, în special acum la ceas de criză economică gravă. Ce încerc de câteva luni bune este şi un exerciţiu de comunicare politică. Structura nou-creată surprinde o Românie anchilozată în şabloane de tip tabloid, dar prinde de zeci de ani în ţările Uniunii Europene fondatoare. Şi e loc cu siguranţă pentru dezvoltări pe alte culoare doctrinare.

Acum vreo 10 ani am mai avut responsabilităţi europene, în cadrul Asociaţiei Studenţilor Europeni şi, de ce să mint, a fost o experinţă care mi-a marcat viaţa.

Vreau acum să intru în politica mare. Cine nu joacă, a pierdut deja.

E vreau să joc!

Dan LUCA / Bruxelles

2 comentarii:

Daniel CALIN spunea...

Domnule Luca,

Nu pot decat sa va urez bafta in cursa electorala. Sincer! Mai ales ca experienta "bruxelleza" ar cam trebui sa isi spuna cuvantul.
Dar pentru cultura mea generala: de ce mai candidati la pozitia 20 pe lista PSD, de vreme ce este de asteptat ca acestuia sa nu ii fie alocate mai mult de 15 locuri in PE?!
Nu ar fi fost mai realista o candidatura independenta?

Oricum, bafta!

Dan Luca spunea...

Inca de la inceput vreau sa precizez ca nu cred in “politicianul independent politic”. In Romania se vehiculeaza prea mult simbolul de independent, echivalent cu ceva curant si nobil, aruncand automat cu noroi in tot ce este politician si politic. Cred in forta partidelor politice, asa cum cred in forta platformelor doctrinare europene si internationale.

Desigur locul 20 nu pare elegibil, dar credeti-ma, nu sunt frustrat. Eram cu mult mai nervos daca nu ma implicam acum 15 luni in acest proces inovativo-politic de la Bruxelles. Sunt foarte bucuros ca mesajul meu si al colegilor din capitala comunitara este absorbit acum de cei din Bucuresti. Impreuna putem face lucruri minunate pentru romanii de pretutindeni.

Cei care sunt in fata mea, pe lista PSD, sunt cu siguranta mult mai indreptatiti sa fie acolo. In politica trebuie sa ai rabdare, sa ia verticalitate. Trebuie sa gasesti oameni care iti impartasesc aceleasi idealuri. Toata aceasta costructie politica ia timp. Incercam sa costruim ceva pe termen lung, de durata, fara a forta locuri elegibile cand inca nu am aratat ca avem mesaj de politica mare si (foarte important!) romani care sa ne voteze.

Dan Luca