vineri, 5 iunie 2009

Voci pesimiste înainte de europarlamentare


Mult-discutatul absenteism la alegerile care au legătură cu Uniunea Europeană, fie că e vorba de tratatele Uniunii, sau alegeri parlamentare, are cauze multiple.

Uniunea este într-adevăr un concept “abstract”, “un produs greu de vândut”, în opinia unora, sau unul “complicat”, “care se adresează mai mult minţii decât inimii”, dacă ar fi să citez câteva din părerile unor politicieni sau analişti. S-a încercat atragerea prin diferite campanii, s-au făcut multe acţiuni pentru a explica tinerilor cât de important este să se implice, dar este normal ca acest refuz de manifestare a opiniei să apară, din dificultatea de a alege ceva care nu are “faţă umană”.

Studiile realizate în statele membre demonstrează clar că cetăţenii asociază Uniunea cu o birocraţie excesivă, şi aşa cum spuneau şi ambasadorii statelor membre, la recenta întâlnire pe această temă, cei care sunt mai familiarizaţi cu activitatea Uniunii ştiu că temele care se dezbat sunt legate de mediu, schimbările climatice sau criza economică.

Pronosticurile legate de prezenţa la euro-alegeri sunt descurajatoare, şi e cam târziu pentru schimbări semnificative, până duminică, dar fiecare experienţă este o lecţie, atât pentru cetăţeni, care trebuie să înţeleagă că votul lor le influenţează viaţa de zi cu zi, dar în primul rând pentru cei responsabili de comunicarea europeană.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: