duminică, 21 decembrie 2008

“Bicepşii irlandezi” pot lovi şi în 2009

Nu pot să nu scriu din nou un mesaj despre mediaticul caz irlandez în Uniunea Europeană, având în vedere că recentul Summit european de la Bruxelles a punctat: “cei 27 au căzut de acord la acest Consiliu cu organizarea unui nou referendum irlandez, până în noiembrie 2009”.

Să ne reamintim, pe 12 iunie 2008 Irlanda votează 'nu' la referendumul pentru Tratatul de la Lisabona. Alegătorii irlandezi refuză întreaga clasă politică a Uniunii, prin acest 'nu' adresat Tratatului de la Lisabona, împingând UE într-o nouă criză politică.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso afirma atunci că este "evident" că rezultatul nu trebuie văzut ca un vot împotriva UE, adăugând că el se aşteaptă ca Irlanda să continue să îşi îndeplinească rolul în cadrul UE. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering declara că rezultatele referendumului irlandez pun UE "în faţa unuia dintre cele mai dificile provocări din istoria sa", iar Alejo Vidal Quadras, cel care coordonează grupul de lucru pentru comunicare din Parlamentul European, concluziona: “Se pare că avem o problemă de comunicare continuă. Deoarece, de fiecare dată când se organizează o consultare publică într-un stat membru, printr-un referendum european, suntem în dificultate. Acest lucru s-a întamplat în Irlanda cu Tratatul de la Nisa, am avut deasemenea probleme în trecut în Danemarca, apoi am avut eşecul din Franta şi Olanda cu Constituţia Europeană, iar acum refuzul irlandez pentru Tratatul de la Lisabona demonstrează că avem o problemă serioasă de comunicare”.

A fost şi un eurobarometru post-referendum cu concluzii interesante. Pentru alegătorii “pro” prima explicaţie a fost sentimentul că “Lisabona” a fost în interesul Irlandei; motivele menţionate au fost în principal uni-dimensionale, centrate în jurul beneficiilor Irlandei din partea UE. În tabăra “nu”, alegătorii s-au gândit că rezultatul va pune Irlanda într-o poziţie foarte puternică de a renegocia tratatul, care să dea posibilitatea Irlandei să îşi menţină neutralitatea şi să îşi păstreze propriul sistem de taxe (idee sprijinită de trei sferturi dintre alegători, sau chiar mai mult).

Ce înseamnă “noiembrie 2009” la nivel european? Înseamnă alt Parlament European, provenit din alegerile din iunie 2009, înseamnă alţi comisari europeni, instalaţi probabil pe 1 noiembrie 2009. Poate că este soluţia cea mai potrivită a momentului, să mai luăm o “periaodă de reflexie”, precum cea din 2005, după “nu”-urile la referendurile din Franţa şi Olanda. Dar totuşi nu sunt sigur că în acest caz timpul vindecă rănile…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: