marți, 14 iulie 2009

Marea Britanie joacă “european”


Politica europeană este în strânsă legătură cu cea din ţările membre şi asta nu surprinde pe nimeni. Aceste săptămâni sunt mai agitate decât se aştepta, iar poziţionările actuale, în special la nivel de Parlament European, au în vedere viitoarele alegeri naţionale din cele 27 de state membre.

E interesant cum conservatorii britanici “joacă” de câteva luni. La începutul anului aceştia au părăsit Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European. Acum, după euroalegeri, au reuşit să formeze un grup nou, cel al “European Conservatives and Reformists”, cu scopul declarat de a forma o mişcare anti-federalistă în interiorul Parlamentului European.

Conservatorii britanici joacă tare, cu mesaje puternice asupra electoratului britanic, şi la gândul alegerilor din Marea Britanie din primăvara anului viitor. Iar ca jocurile să continue la nivel european, dar cu proiecţie naţională, ei propun chiar o coaliţie “anti-socialistă”, desigur cu gândul la laburiştii britanici, cei aflaţi la putere de ani buni în Marea Britanie şi principalii lor adversari de la anul.

E clar că dacă Barroso doreşte suportul conservatorilor britanici în realegerea sa ca preşedinte al Comisiei Europene, aceasta implică şi un sprijin pentru mişcarea anti-federativă, deci putem să asistăm la o “calmare” a “Europei politice” în favoarea unei “Europa – piaţă”.

Dan LUCA / Bruxelles

2 comentarii:

Anonim spunea...

Totusi, ramine de vazut daca grupul “European Conservatives and Reformists” va putea intr-adevar functiona; coeziunea acestui grup pare pentru moment indoielnica, dat fiind ca cehii si polonezii din grup nu prea au teluri comune cu cele ale conservatorilor britanici.

Anonim spunea...

Pe de alta parte, piata se cam clatina, iar daca Barroso reuseste sa tina piata sub control Europa politica se va putea sprijini pe un proiect concret.

Conservatorii britanici in EPP au fost printre cei mai seriosi si recunoscuti MEPi si daca ei reusesc sa tina grup-ul ECR unit acesta ar putea functiona foarte bine: sa nu uitam puterea de europenizare a Parlamentului asupra parlamentarilor (cu cateva, dar putine, exceptii)