vineri, 31 iulie 2009

Euro-vacanţă în Bruxelles


Dacă auzim rostindu-se numele capitalei Belgiei, Bruxelles, îl asociem direct cu locul în care se iau majoritatea deciziilor comunitare. Chiar dacă nu este ziua porţilor deschise, Serviciul de vizite al Comisiei va îmbunătăţi cunoştinţele turiştilor despre Uniune. Organizate la Centrul pentru vizitatori situat în apropiere, aceste prezentări au o durată de 90 de minute şi sunt urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Comisia nu este singura instituţie UE care se poate vizita. Consiliul UE oferă conferinţe de informare, iar Parlamentul European găzduieşte vizite individuale sau pentru grupuri organizate. Se poate asista la o sesiune plenară sau la un eveniment public, participarea fiind gratuită.

Am poziţionat pe harta Bruxelles-ului, pe lângă instituţii, grupurile de interese europene, dar nu trebuie uitat însă că Bruxelles-ul reprezintă şi o destinaţie turistică de vacanţă. Profitând de poziţia de capitală a Europei, Bruxelles-ul reuşeşte să promoveze şi valorile proprii. Pe lângă sediile acestor instituţii, poţi vizita o serie de muzee: muzeul jucăriilor, muzeul regal de arte frumoase, muzeul filmului, pieţe şi parcuri, poţi admira arhitectura, te poţi relaxa într-o cafenea boemă, sau pe o terasă, degustând unul din sutele de feluri de bere tradiţională. După o astfel de vizită, Bruxelles-ul nu va mai părea la fel de sobru.

Bruxelles-ul, o capitală a contrastelor, este extrem de animat, mai ales în perioadele de vacanţă când, pe străzi, în localuri şi magazine, întâlneşti turişti din toate colţurile lumii. Localurile oferă posibilităţi variate de alegere, din diferite culturi gastronomice, de la fructele de mare specifice întregii ţări, la bucătarie grecească, italiana, chinezească, turcească sau marocanã. Muzica străzilor sau a pub-urilor va aminti şi ea că te afli într-un oraş unde poţi regăsi unul dintre cele mai mari mozaicuri culturale.

Belgia şi Bruxelles-ul au ştiut să valorifice avantajul găzduirii instituţiilor europene. Menţionam cum a devenit Bruxelles-ul un pol de organizare a congreselor europene şi internaţionale, dar e mai mult decât atât. S-a dezvoltat un turism de nişă, unde turistul îşi petrece maxim două-trei zile în Bruxelles. Chiar dacă brandul este super-evaluat belgienii cunosc realitatea, nu e prea mult de vizitat pe aici, aici nu e Paris sau Roma, şi nici măcar Atena sau Istanbul.

Şi dacă tot vorbeam de turismul inteligent, prezentam anul trecut câteva idei pentru România. Sunt încă de actualitate. Chiar mai bune decât surprizele de acum.

Dan LUCA / Bruxelles

Un comentariu:

Bruxelles spunea...

Bruxelles este un oras interesant si care merita vazut. Eu l-am vizitat intr-un eurotrip mai lung si la momentul ala nu l-am apreciat foarte mult pentru ca vazusem prea multe orase intr-un timp prea scurt. Bruges si Anwerp poate sunt mai frumoase, dar Bruxelles are un aer interesant cu siguranta.