miercuri, 29 iulie 2009

Referendum cu repetiţie


Am aşteptat câteva luni şi avem în sfârşit data noului referendum din Irlanda - 2 octombrie 2009. Am scris la câteva zile după faimosul NU irlandez din iunie 2008 şi încă susţin că Uniunea Europeană este o construcţie care permite la 1% din populaţie (irlandezii) să blocheze construcţia europeană.

Trebuie găsite soluţii pentru a avea referendumuri cu adevărat europene, cu vot simultan în cele 27 de ţări membre. Iar dacă iese majoritatea în ansamblu, avem confirmarea că există suportul cetăţenilor, iar dacă nu iese cum s-a propus, cel puţin nu ne frustrăm că nu e corect şi poate chiar responsabilii politici europeni să-şi dea demisia din funcţia respectivă.

Miza este enormă acum, căci nu există un plan B la referendumul din toamnă, iar electoratul irlandez e greu de întors, chiar dacă s-a întâmplat la fel şi în 2001.

Să sperăm însă că vom apuca şi timpul implementării Tratatului de la Lisabona, iar apoi să încheiem cei 25 de ani de reformă instituţională şi de goană nebună în a ratifica tratate după tratate.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: