Dacă acum 3 ani ne plângeam de portofoliul primit pentru comisarul european venit din România, acum e rândul bulgarilor să fie nemulţumiţi. Suntem la curent cu “propunerea Jeleva”, retragerea ei, pentru un portofoliu considerat marginal, cel al ajutorului umanitar. Că imaginea Bulgariei a ieşit şifonată din acest joc politic, e clar, dar să nu uităm că şi noi am cam comis-o înainte de a-l avea pe Leonard Orban comisar european, prin nominalizarea Vosganian.
Vreau să trec peste numele Jeleva şi să analizez profunzimea eşecului bulgar. Unde a greşit Bulgaria? De ce după o prestaţie bună a comisarului Kuneva s-a ajuns aici? Păi poate răspunsul este chiar legat de numele Kuneva. Imediat după euroalegeri am subliniat importanţa de a trece prin alegeri Executivul European şi o felicitam pe Kuneva pentru decizia de a câştiga un loc în Legislativul European.
Kuneva a zis că vrea să continue ca şi comisar european – renunţând la locul de eurodeputat chiar -, dar partidul ei nefiind la guvernare, a intervenit o problemă. Premierul bulgar a zis clar că nu o va nominaliza, în ciuda sugestiilor venite de la Barroso cum că dacă bulgarii o propun pe Kuneva atunci protofoliul acordat Bulgaria este important. Părţile nu s-au împăcat şi a urmat scenariul: premierul bulgar a propus-o pe Jeleva, Barroso i-a dat un portofoliu secundar, chiar dacă ambii provin din marea familie politică a Partidului Popular European, unde Jeleva este vicepreşedinte.
Iar ca palma pe obrazul Bulgarie să fie şi mai articulată, candidatura Jelevei a fost “respinsă” de Parlamentul European, împingând Bulgaria pentru o nouã propunere.
Îmbârligate sunt căile politice, dar parcă la nivel european nu mai ştim ce să credem. Ce contează pentru un comisar? Să fie politic sau nu? Să fie specialist pe subiecte europene sau nu? Să candideze în alegeri pentru a se conecta cu electoratul sau nu ?
Dan LUCA / Bruxelles
luni, 25 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu