miercuri, 20 ianuarie 2010

Diaspora - a 9-a Regiune de Dezvoltare a României

Am scris recent despre cele două diaspore româneşti care se suprapun în Bruxelles şi despre importanţa de a avea mesaje politice pentru ambele segmente, foarte diferite ca activitate şi nevoi sociale.

Le mulţumesc colegilor social-democraţi din Bruxelles şi Belgia pentru încrederea acordată de a conduce cele două Birouri Executive şi de a încerca să facem împreună lucruri minunate pentru români.

Diaspora românească este alcătuită din categorii sociale extrem de diverse. Împreună formează un bazin electoral care se dovedeşte din ce în ce mai puternic, în care se dezvoltă idei politice specifice. Românii din Diasporă sunt numeroşi, în prezent aproximativ 2,5 milioane trăiesc în afara României. În ultimii 5 ani românii din Diasporă au trimis în ţară aproximativ 15 miliarde de euro, adică 5% din Produsul Intern Brut.

Cred că România înseamnă 25 de milioane de cetăţeni şi din aceştia 10% trăiesc în afara ţării. Diaspora trebuie să fie privită cu respect, considerată ca a 9-a Regiune de Dezvoltare a României.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: