vineri, 22 octombrie 2010

Diaspora vrea să voteze!

Acum câteva zile am participat la o dezbatere în incinta Parlamantului European pe tema votului pentru cetăţenii români din străinătate.

Am reiterat din nou ceea ce cred eu despre acest subiect şi despre modul de promovare al acestei „doctrine a implicării” prin lansarea politică de acum aproape 3 ani. Românii din afară trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi cei din ţară. Nu există două categorii de români, există o singură naţie românească de 25 de milioane de români, chiar dacă 10% au ales să trăiască în afara teritoriului statului român.

Toţi românii din diasporă, indiferent de calificare, trebuie să se simtă respectaţi, ascultaţi, să aibă o demnitate legitimă. Experienţa noastră, a celor din Bruxelles, din Belgia sau din alte zone din afara teritoriului Statului român, poate să aibă un impact pozitiv în politica românească.

Diaspora românească nu constituie o problemă, ea ne ajută să înţelegem mai bine România contemporană. Implicarea politică a diasporei este crucială în dezvoltarea României. Am încercat să conving românul plecat să se implice în politica românească, cu riscul unei frustrări greu de imaginat. Să devină un jucător activ, nu un spectator al politicii din România.

Dreptul de vot este ceva crucial pentru românul din afară. Anularea acestuia ar aduce o percepţie de involuţie a sistemului democratic din România.

Dan LUCA / Bruxelles

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am o observatie, sper sa o luati ca atare. Articolul nu propune nimic concret. Ca diaspora vrea sa voteze, stim de 20 de ani. Ce anume propuneti ?

As fi vrut sa vad o initiativa clara, in articol, de aducere in parlament a votului prin corespondenta. Poate e ascunsa printre link-uri, dar parerea mea e ca daca sustii idea asta asta, era bine sa fie clar scrisa, negru pe alb, in articol.

Dan Luca spunea...

Este foarte important să definim cum se va vota la viitoarele alegeri parlamentare în Diaspora! Se va vota după regula din 2008 sau din 2009? Vor avea drept de vot toţi românii care deţin un act de identitate românesc sau doar cei care dovedesc că au drept de şedere legal în ţara respectivă?

Mai există problematica înfiinţării a noi secţii de votare în Diasporă sau schimbarea unora existente. De exemplu, în Bruxelles eu cred că trebuie să existe acele două secţii de votare, dar nu ambele amplasate în incinta Consulatului. O secţie de votare din acestea e bine să fie plasată în incinta clădirii Reprezentaţei României pe lângă UE, locaţie mult mai accesibilă românilor care lucrează în Bruxelles-ul european.

Până ajungem la a schimba sisteme de vot, fie electronic sau prin corespondenţă, trebuie să judecăm raţional, fără patime politice sau purtaţi de val. Analize pertinente, adaptate la cultura românescă, sunt ceea ce avem nevoie acum. Vă amintiţi probabil marea acţiune a schimbării sistemului de asigurări medicale din România, se întâmpla prin anul 1997. Au trecut ani buni şi încă tot nu funcţionează acel sistem. Observăm de asemenea an de an mecanismul de prezentare a subiectelor unice pentru Bacalaureat şi prezumţiile de fraudă care invadează agenda publică.

Putem să creem sisteme în România care să funcţioneze şi poate acest subiect va reuşi să capteze atenţia românilor într-un mod constructiv. Am convingerea că românii din afara ţării pot să se implice în a găsi împreună cu instituţiile Statului Român cele mai bune soluţii.