luni, 29 aprilie 2013

Martin Schulz - Candidatul socialiştiilor europeni

Complexitatea mecanismului european face ca omul simplu să nu reuşească să se identifice în mod real cu marile ideologii şi slogane europene. Un partid politic nu poate exista fără activişti, iar rolul lor este vital în orice campanie electorală. E nevoie ca marea masă a membrilor de partid să înţeleagă importanţa fiecărei campanii şi rolul aleşilor în forurile legislative locale, regionale, naţionale sau europene. Activistul la bază doreşte implicarea, dar vrea să fie tratat cu respect. Jocurile de culise sunt importante în politică, dar competiţiile politice deschise, alegerile, sunt cele care aduc sarea şi piperul oricărei dezbateri.

Îmi amintesc lansarea candidaturilor pentru europarlamentarele din 2009, când majoritatea activiştilor au reuşit cu greu să se calibreze la o acţiune de 2-3 luni, premergătore datei de 7 iunie 2009. În primul rând trebuie înţeleasă importanţa confruntărilor europene de către militanţi, ceea ce ar putea convinge şi pe alţii că implicarea în astfel de acţiuni are relevanţă pentru ei.

Faptul că nu a existat în campania electorală un contra-candidat pentru Preşedenţia Comisiei Europene a descurajat electoratul european de Stânga care a stat mai mult acasă în ziua alegerilor! Avem nevoie de lideri europeni puternici (atât din punct de vedere politic, dar mai ales moral) pentru a construi credibilitate şi coerenţă.

Încă din 2009, după alegerile din iunie, spuneam că în Uniunea Europeană este necesară adaptarea sistemului electoral pentru Parlamentul European, inspirat din modelul american, în care candidaţii să îşi susţină candidatura tip de 2-3 ani. Sugeram ca partidele să stabilească un mecanism politic, nou şi îmbunătăţit, de selecţie şi promovare a liderilor la nivel comunitar, printr-o campanie internă, cu aproximativ trei ani înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Împreună cu colegii de la PSD Bruxelles, am lansat întâlniri bilaterale cu socialiştii şi democraţii din Bruxelles, încă din luna iulie 2009. Am ascultat opiniile şi informaţiile colegilor vis-a-vis de rezultatele alegerilor, din punctul lor (naţional) de vedere şi analizând potenţialul existent liderii europeni au început să înţeleagă forţa unui astfel de mecanism pentru Stânga europeană.

„Manifest 2014 pentru o Stângă Europeană Unită” era propunerea PSD Bruxelles pentru o Europă a cetăţenilor. Documentul a fost concluzia mai multor analize şi dezbateri, care reprezintă linia discuţiilor derulate pe parcursul întregii perioade de după alegerile europene din iunie 2009, dintre liderii organizaţiilor politice progresiste din Bruxelles. Manifestul a fost prezentat în premieră pe 10 septembrie 2009.

În toamna aceluiaşi an, în cadrul unui eveniment organizat în capitala comunitară îi prezentam ideea lui Martin Schulz, pe atunci Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. „Uniunea Europeană este mai mult decât simpla sumă a celor 27 de state membre, iar liderii naţionali trebuie să înţeleagă acest lucru", sublinia preşedintele Martin Schulz la finalul întâlnirii.

În 2010 am propus şi un posibil calendar de organizare a alegerilor primare, care a prins repede contur, iar până la sfârşitul anului, socialiştii europeni decideau deja că vor organizarea de alegeri primare pentru a desemna candidatul pentru preşedenţia Comisiei Europene în 2014.

În septembrie 2012, discursul lui Martin Schulz a ridicat plenul Congresului Socialiştilor Europeni în picioare, cum puţini lideri au reuşit. Chiar dacă Martin mai are luni bune de mandat ca preşedinte al Legislativului European, văd în el candidatul “care vine” pentru a câştiga “primarele europene” ale socialiştilor şi astfel să fie propus ca preşedinte al Comisiei Europene în 2014. Dar asta doar în contextul în care socialiştii vor avea cei mai multi eurodeputaţi la viitoarele alegeri europene.

Controverse au existat de-a lungul acestor ani la nivel european privind organizarea alegerilor primare, însă eforturile celor implicaţi nu au fost zadarnice, şi, se pare că încă din iunie - la PES Council de la Sofia (21-22 iunie 2013) - se va anunţa propunerea PES pentru Preşedenţia Comisiei Europene în 2014: Martin Schulz.


Puteţi urmări derularea evenimentelor aşa cum au fost prezentate pe blog:

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: