marți, 16 septembrie 2014

Pune mâna şi învaţă că un copil din India sau din China îţi va lua jobul

Piaţa muncii înregistrează o tendinţă de creşte a concurenţei, pe măsura fluxului geographic de profesionişti. Pe viitor nu doar Europa de Vest va fi atractivă pentru forţa de muncă ce vine dinspre Asia, ci şi la periferia sa, în ţări precum România, scria un recent articol publicat de Ziarul Financiar.

„Tot mai mulţi ingineri şi oameni cu specializare tehnică din India şi alte ţări din Orient vin în România, chemaţi de multinaţionale, pentru că au dobândit anumite specializări de nişă, pentru care nu există competenţă locală“, spunea Elena Antoneac, global mobility manager la Pirgroup România, companie specializată în relocalizări care oferă servicii firmelor pentru aducerea expaţilor în România.

Frumoasă este analogia anecdotică, însă bazată pe realitate, conform căreia în America părinţii nu le mai spun copiilor „mânâncă tot din farfurie că un copil din China sau India ar mânca tot dacă ar fi în locul tău“, ci îi îndeamnă „pune mâna şi învaţă că un copil din India sau din China îţi va lua jobul“.

La fel, în România au început deja să apară vârfuri ale mediului educaţional foarte competitiv din această zonă care au ocupat sau ocupă poziţii de directori generali în asigurări, bănci sau telecom. Numai anul trecut România a „importat“ 3.000 de specialişti din afara Uniunii Europene, pentru poziţii de middle management şi senior management, din care o mare parte au provenit din Orient, preciza acelaşi articol.

Deşi şi managerii români pleacă să dobândească experienţă în străinătate, balanţa import-export de manageri este de 1 la 10 în favoarea importurilor. Recent scriam pe blog şi despre exodul profesionistilor români.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: