miercuri, 8 aprilie 2015

Consiliul Consultativ al Diasporei, printre priorităţile Președintelui României

În 2011 propuneam constituirea Consiliul Consultativ al Diasporei, cu întâlniri trimestriale între misiunile româneşti/serviciile consulare dintr-o ţară şi Diaspora din aceeaşi ţară pentru o gestionare cât mai eficientă a problemelor comunităţilor de români.

Diaspora românească trebuie să fie consultată în mod real pe dosarele sensibile ale României. Nu este prima dată când sublinez contribuţia pe care pot să o aibă românii din afara ţării când vorbim despre imaginea României şi tot ce ţine de diplomaţie publică.

Mă bucur să văd că viziunea noului preşedinte al României include şi iniţiativa de a înfiinţa Consiliul Diasporei. Cu ocazia conferinţei de presă organizate după 100 de zile de mandat, Klaus Iohannis aprecia patriotismul românilor de peste hotare, explicându-şi totodată vizitele dese în străinătate. Oamenii au aşteptări mari, se doreşte ca lucrurile să se schimbe cât mai repede, însă nu toate proiectele au putut începe concomitent, aprecia preşedintele. Iohannis se referă aici în special la Consiliul Consultativ pentru Diaspora, dar şi la structurarea unui mecanism pe educaţie şi sănătate. Înainte de a ridica o construcţie este însă nevoie de o fundaţie solidă, şi pentru aceasta s-a lucrat în aceste prime 100 de zile, explica noul preşedinte al României.  

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: