luni, 23 noiembrie 2015

Molenbeek-ul de lângã mine

De vreo sãptãmânã Molenbeek-ul a intrat în atenţia mass media mondiale. Câteva consideraţii utile pe aceastã temã, având în vedere cã locuiesc de peste 10 ani la doi paşi de aceeastã zonã a Bruxelles-ului.

Molenbeek, sau pe numele complet Sint-Jans-Molenbeek, este una dintre cele 19 cartiere ale Regiunii Bruxelles. Este printre cele mai populate “commune” din Bruxelles, cu aproape 100.000 de locuitori. Desigur, aşa cum era de aşteptat, în aceastã zonã trãiesc şi aproximativ 1500 de români. Însã populaţia care se remarcã este comunitatea marocanã, majoritatea dintre ei având însã cetãţenie belgianã, aflându-se chiar la treia generaţie în Belgia.

Chiar dacã pare incredibil, dar prima minoritate din capital Europei sunt marocanii, urmaţi de turci. Şi asta ca urmare a celor întâmplate în anii ‘50-‘60, când Guvernul Belgian a invitat la lucru zeci de mii de marocani şi turci din zona ruralã. În momentul de faţã avem vreo jumãtate de million de marocani în Belgia (populaţia totalã a ţãrii este de 10 milioane).

Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de munca din piaţa Schuman. Nu pot sã spun cã îmi este fricã, dar când se lasã seara e recomandabil sã nu intri pe strãzi lãturalnice în aceastã zonã. Cam cu aceeaşi abordare am crescut referitor la Mãnãşturul clujean, pãstrând proporţile, desigur.

Dan LUCA / Bruxelles



Niciun comentariu: