sâmbătă, 20 februarie 2016

Criza socialã a Uniunii Europene

Sãptãmâna aceasta am avut plãcerea sã contribui la un eveniment simbolic, organizat de cãtre EurActiv la Bruxelles, “Has the EU abandoned social regulation?”. Aşa cum era de aşteptat, situaţia politicã din UE duce la un blocaj din partea Comisiei Europene în a veni cu iniţiative concrete în domeniul social.

Dezbaterea despre modelul social european a polarizat discuţia. E nevoie de un sistem unitar la nivelul celor 28 de ţãri membre (şi riscãm sã avem blocaje din cauza veto-ului unor ţãri) sau propunem un sistem diferenţiat, cu mai multe viteze (care desigur creazã ricoşeuri neaşteptate)?

“Europa este într-o crizã socialã”, îşi începea intervenţia Luca VISENTINI, noul Secretar General al Sindicatului European (ETUC). “Nu reuşim sã observãm dimensiunea socialã a guvernanţei economice, deşi preşedintele Juncker a promis acest lucru”, completa liderul sindical.

Subiectele mari, precum Brexit sau criza refugiaţilor, sunt teme care afecteazã discuţia despre o Europã Socialã. Nu este vorba doar de a primi emigranţi în UE, vorbim despre integrarea lor socialã, aşa cum prezentam un exemplu concret din Belgia.

Uber-alizarea modelelor de afaceri în UE afecteazã şi situaţia angajaţilor la nivel european. Reindustralitizarea, contextual Industry 4.0, sunt subiecte de actualitate, dar trebuie sã gândim strategii integrate pentru a nu uita dimnesiunea socialã a acestor dezvoltãri.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: