marți, 2 februarie 2016

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene "De ce sunt pro-europeni britanicii din Bruxelles?"

Dupã 43 de ani în Uniunea Europeanã, Marea Britanie ezitã în a continua proiectul european în forma actualã. Ce se va întâmpla însã cu britanicii din Bruxelles-ul european în urmãtorii ani ? La aceastã întrebare am încercat sã dau un raspuns prin intermediul articolului publicat astãzi, 2 februarie 2016, în Convorbiri Europene.

-----------

Referendumul Marii Britanii de apartenenţa la UE (sau mai bine spus – de non-apartenenţa) prinde contur, chiar dacã nu avem încã o datã clarã când cetãţenii britanici sunt chemaţi la urne. Președintele Donald Tusk  e în prima linie a discuţiilor cu premierul David Cameron, iar Summit-ul liderilor UE din 18-19 februarie 2016 va avea ca punct principal situaţia în acest dosar.

Unii britanici sunt satisfãcuţi cu UE, mai ales cei care lucreazã în Bruxelles-ul european. Şi sunt câteva mii… Dacã este sã analizãm situaţia funcţionarilor britanici din instituţiile europene, este o întrebare de bun simţ: își vor putea pãstra jobul de funcţionarii europeni dacã ţara lor nu va face parte din UE? Nu prea cred, fiindcã aceasta este o cerinţã obligatorie. Nu existã nici posibilitatea schimbãrii nationalitãţii pentru acești funcţionari europeni, chiar dacã au locuit în Belgia mai mult de 5 ani. Cei care lucreazã în instituţii europene au un statut special, de expaţi, fãrã sã plãteascã cotizaţii sociale în Belgia, deci un posibil dosar de naturalizare nu ţine. În plus funcţionarii britanici au intrat pe "cota naţionalã", britanicã, deci nu se poate sã intri britanic și sã ieși belgian din Comisia Europeanã.

Asa cum ziceam, în Bruxelles-ul european, în sectorul non-instituţional, lucreazã și alte câteva mii de britanici. Dacã Marea Britanie iese din Uniune, aceștia vor putea în continuare lucra în Bruxelles (nu cred cã Belgia va activa rapid un blogaj al dreptului de muncã pentru britanici), dar vor deveni precum americanii, canadienii sau australienii. Toţi aceștia sunt atrași de un pol politic mondial, cu joburi tentante financiar, dar fãrã sã aibã pârghii cãtre decidenţii politici europeni (eurodeputaţi, comisar european, decizii în Consiliu, etc). Unii britanici, repet doar din sistemul privat, intenţioneazã sã devinã belgieni. Mai ales ca unii trãiesc în Belgia de ani buni, copiii lor merg la școli belgiene, dispun de proprietãţi în Belgia.  

Deci urmatoarele luni sunt privite cu un deosebit interes de britanicii din Bruxelles, majoritatea pro-europeni, unii foarte…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: