duminică, 14 iulie 2019

Parlamentul European – whisky sau limonadã?
Ø  Parlamentul European e precum bãutura Canada Dry, pare whisky, dar e limonadã”. Aşa am învãţat acum 20 de ani la masterul în studii europene de la Bruxelles. “Orice Executiv se bazeazã pe o majoritate în Legislativ pentru a pune în aplicare un program de Guvernare”, completa profesorul. Desigur, la nivel european situaţia este mai complexã, dar poate inspirarea din sistemele democratice funcţionale e ceva de aprofundat.

Ø  Nu e nouã ideea, dar trebuie forţatã analogia cu Comisia Europeana în calitate de guvern, alături de cele două camere — Parlamentul European și un ‘Senat’ al statelor membre (Consiliul actual). O astfel de logicã ne-ar ajuta sã explicãm mai uşor cetãţenilor mecanismul instituţional, ne-ar clarifica majoritatea care poate sã guverneze Europa pentru urmãtorii 5 ani. Doar cã trebuie vãzutã aceastã majoritate ca un joc dublu, cea provenitã din alegerile europene şi aici avem evaluare exactã din 26 mai 2019, dar şi “poza zilei” pe Consiliu (din ce familii politice provin liderii statelor membre).

Ø  Înainte de alegerile europene pariam pe victoria coaliţiei pro-europene lungi, dar se pare cã liderii actuali au mers doar pe “coaliţia pro-europeana scrutã” (EPP-Liberali-PES sau în termeni de lideri Merkel-Macron-Sancez). Merkel nu este un lucru surprinzãtor, iar propunerea mini-Merkel la conducerea Comisiei Europene pare logicã. Macron îşi joacã şi el foarte bine cartea, profitând de nevoia Germaniei de a avea un parteriat strategic cu Franţa. Trioul a fost completat de nou-intratul Sanchez, premierul socialist al unei ţãri europene mari. Sanchez este pentru UE noul Renzi din 2014

Ø  Necooptarea Verzilor la guvernarea europeanã este însã o greşealã în opinia mea. Cetãţenii identificã structura comunitarã ca pe un campion al prospeţimii ecologice, iar schimbãrile climaterice trebuie abordate cu seriozitate. În mod logic, Verzii sunt simbolistica acestei mişcãri…

Ø  Se contureazã şi o proiecţie pe spatiul politic românesc a trioului Merkel-Macron-Sanchez.  Iohannis-Cioloş-X?

Ø  De apreciat politicianul Tsipras. Democraţia elenã a funcţionat fantastic. Câţi politicieni au avut curajul sã se întoarcã spre electorat pentru a verifica dacã deţin sau nu o majoritate în Legislativ? Riscul este enorm, pierderea Guvernãrii, dar parcã asta este teoria democraţiei funcţionale, conduci dacã câştigi majoritatea şi ai sprijinul cetãţenilor pentru proiect. Dacã nu, intrãm în jocul aranjamentelor de culise care îndeparteazã populaţia de Guvernare.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: