miercuri, 14 august 2019

Dan LUCA – interviu în Fãclia de Cluj: “Clujul are încã luxul de a alege turiştii pe care îi vrea”


Astãzi, 14 august 2019, am acordat un interviu Fãcliei de Cluj. Teme europene, româneşti, dar şi de strategie localã clujeanã.

Clujeanul Dan LUCA lucreazã în Bruxelles de 22 de ani ca şi expert în afaceri europene. Este Directorul General al EURACTIV Media şi conferenţiazã la universitãţile din Bruxelles şi Bucureşti.

Fãclia de Cluj: Au trecut alegerile europene şi acum e linişte la Bruxelles. Ce urmeazã în urmãtoarele luni?
Dan Luca: Alegerile europene au trecut mai bine decât ne-am aşteptat, tabara pro-europeanã s-a impus detaşat în faţa interguvernamentaliştilor şi a anti-europenilor. În urmãtorii 5 ani vom avea linişte, dar momentul 2024 trebuie privit cu atenţie încã de acum. Cetãţenii au venit la vot, dar vor sã vadã rezultate concrete: proiect european şi lideri capabili, schimbãrile climaterice abordate cu seriozitate, justiţia socialã ca prioritate, iar industria europeanã sã duduie, cu IMM-uri şi cu campioni industriali europeni.

Fãclia de Cluj: Ce înseamnã alegerea Ursulei von der Leyen ca Președinte al Comisiei Europene?
Dan Luca: Sprijinitã de Coaliţia pro-europeanã (EPP, PES, ALDE), dar și de puternicele ţãri precum Germania, Franţa sau Spania, prima femeie președinte poate sã întruchipeze reînnoirea mult așteptatã a proiectului european.

Fãclia de Cluj: Contextul internaţional este însã foarte complex. Brexitul nu este un subiect încheiat. Cum trebuie sã abordeze Uniunea Europeanã urmãtoarea perioadã?
Dan Luca: Brexitul este de fapt o trecere a Marii Britanii din tabãra europeanã în cea transatlanticã. Statele Unite şi Marea Britanie (împreunã cu fostele colonii) devin ca binom prima putere mondialã economicã, dar şi militarã. China este deja enormã economic şi timpul joacã în favoarea sa, lãsând alte puteri sã se erodeze şi punctând strategic când are ocazia.  Rusia dispune de o armatã puternicã, iar interesul este de a dezvolta economia în special prin utilizarea inteligentã a resurselor naturale de care dispune. Sã privim acum retrospectiv la Uniunea Europeanã. Construcţia recentã, începutã doar in anii ’50, are rezultate bune. Proiectul îndraznet al reunificãrii europene pornit în 1989 a fost încununat de succes. Pierderea teritoriului britanic nu poate sã bucure, iar pentru a face faţã cu succes globalizãrii extinderea UE trebuie sã continue spre Balcanii de Vest si, de ce nu, spre Est dacã se poate. Uniunea Europeanã are şansa istoricã de a îşi extinde influeţa şi spre alte teritorii, consolidându-şi rolul de putere mondialã. Africa este continentul care aşteaptã o apropiere de Europa, dar nu în cadrul unei politici de Dezvoltare, ci prin lansarea unui adevãrat Plan Marshall pentru Africa, aşa cum recent au menţionat unii politicieni. Politica de apãrare a UE trebuie dezvoltatã şi extinsã chiar la continentul african. Cu siguranţã avem nevoie de un vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu Apãrarea Europeanã, dar şi cu Africa.

Fãclia de Cluj: Pe cine vedeţi ca vicepreşedinte pentru Africa?
Dan Luca: Franţa, prin Michel Barnier, poate sã aibã un vicepreşedinte al Comisiei Europene cu un portofoliu larg de genul Africa, Aparare şi Migraţie. Poate chiar şi Extinderea UE şi politica de Vecinãtate trebuie inclusã aici.

Fãclia de Cluj: Sã discutãm şi despre poziţionarea României în UE. Ce aduce nou recent încheiatã Preşedinţie româneascã a UE?
Dan Luca: Excerciţiul Presedinţie a confirmat României cã implicarea politicã şi tehnicã în multilateralismul comunitar necesitã o strategie de ţarã, resursã umanã adaptatã, dar şi voinţã politicã. Important e ca acum sã gestionãm acest moment favorabil, asemãnãtor pentru noi cu cel al aderãrii din 2007.

Fãclia de Cluj: În acest context, ce portofoliu de comisar european s-ar potrivi cel mai bine României?
Dan Luca: Energia, având în vedere dezvoltãrile macro şi micro pe aceastã politicã sectorialã. Profilul energetic al României este interesant, iar în urmãtorii 5 ani e mult de discutat pe aceste subiecte.

Fãclia de Cluj: Cum vedeţi dezvoltarea Clujului?
Dan Luca: Vin periodic la Cluj şi urmãresc cu mare plãcere dezvoltarea orasului. Primarul Boc este un om dinamic şi ne vedem des la Bruxelles. Dacã ma refer la turism, e important sã avem în vedere actualele tendinţe, în special dupã apariţia “low cost-ului la trasport si booking-ului la cazare. Oraşele europene sunt sufocate de turişti. Clujul are încã luxul de a alege turiştii pe care îi vrea. Sã vã dau un exemplu Riga, capitala Letoniei şi Talinul, capitala Estoniei. Prima a ales turismul de restaurante şi baruri ieftine, iar a doua cel care pune în valoare cetatea oraşului.

Fãclia de Cluj: Infrastructura culturalã şi sportivã se pot pune în valoare mai bine la Cluj? Ce sugeraţi?
Dan Luca: Oraşul sã treacã la “next level” din punct de vedere turistic. Sunt cel puţin 3 sãli de spectacole care sunt utilizate prea puţin şi mã refer în special la clãdirea Teatrului Naţional, Filarmonica şi Casa de Culturã a Studenţilor. Trebuie sã fie dinamicã, mai ales în timpul sãptãmânii, nu doar în week end. Cel puţin 10 spectacole pe sãptãmânã, dar atenţie la repertoriu. Create show-uri muzicale, preferabil în limba englezã, de aproximativ douã ore. E nevoie de un marketing puternic, în aşa fel încât sã avem turişti care vin special de la Budapesta sau Viena pentru astfel de distracţii. Broadway la Cluj? În fiecare zi? De asemenea, avem douã sãli de sport incredibile, mândria oraşului. Din nou prea puţin utilizate şi nu ma refer la marile evenimente, gen echipa naţionalã de handbal, Campionat European de gimnasticã sau Halep la Cluj. Trebuie sã avem în fiecare zi o ofertã. 3 sporturi pot face minuni, baschetul, voleiul şi handbalul, fiecare cu o echipã de fete şi una de bãieţi. Cu o programare atentã, o investiţie în calitate, cu un marketing puternic, putem avea 2000 de spectatori în fiecare zi…

Niciun comentariu: