joi, 15 august 2019

Opoziţia europeanã şi comisarii europeni


E paradoxal, dar deşi Ursula von der Leyen a fost aleasã cu doar 52% de cãtre Parlamentul European, deţine un mandat foarte puternic în a avansa proiectul integrãrii europene. Sprijinitã de “Coaliţia pro-europeanã scurtã” (EPP, PES, Liberali, fãrã Verzi), dar și de puternicele ţãri precum Germania, Franţa sau Spania, prima femeie președinte poate sã întruchipeze reînnoirea mult așteptatã a proiectului european.

Urmãtorul pas este formarea unei echipe de comisari europeni care sã convingã cetãţenii cã existã şanse palpabile pentru proiectul european, schimbãrile climaterice sunt abordate cu seriozitate, justiţia socialã este o prioritate, iar industria europeanã poate sã duduie, cu IMM-uri şi cu campioni industriali europeni.

Din jocul alegerii preşedintelui Comisiei Europene, 3 nume sunt deja confirmate pentru echipa 2019-2024:
Ø  Ministrul spaniol de externe, Josep Borrell, va ocupa funcţia de înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi politică de securitate.
Ø  Sefii de stat şi de guverne i-au impus deja doi vicepreşedinţi - pe socialistul olandez Frans Timmermans şi pe liberala daneză Margrethe Vestager.

Ursula von der Leyen se sprijinã pe o majoritate politicã vizibilã, dar conform tratatului fiecare ţarã UE va avea un comisar european in executivul european, chiar dacã unele s-au opus nominalizãrii doamnei. Ce soluţii se vor gãsi pentru a bloca principalele opoziţii la actuala Comisie? Acordarea unor portofolii marginale anumitor comisari, cu minim impact în politicile europene, poate sã fie soluţia? Dar aceste ţãri anticipeazã deja o astfel de abordare şi propun spre Bruxelles nume care au fãcut deja parte din precedenta Comisie Europeanã sau personalitãţi percepute ca tehnice, nu politice.

De urmãrit şi urmãtoarele puncte în formarea viitoarei Comisii Europene:
Ø  Ce “portofoliu enorm” va obţine Franţa? Africa?
Ø  Cum se va structura viitoarea Comisie Europeanã, cu clustere sau fãrã?
Ø  Ce ţãri vor deţine portofoliile forte precum industria, energia, mediu sau agricultura?

Comisia Europeanã este o structurã politicã şi trebuie sã dea mesaje clare încã de la început de mandat, aşa cum s-a întamplat în 2004 cu un vicepreşedinte pentru comunicarea europeanã sau în 2009 cu un vicepreşedinte pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. Unele acţiuni de lobby au eşuat, ca cea din 2014, când se cerea un super-comisar pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor pentru perioada 2014-2019.

Avem o varã fierbinte, iar în toamnã vom numãra... comisarii europeni.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: