miercuri, 25 martie 2020

Conferinţa pentru viitorul UE la ceasul realitãţii



Nu am vrut sã imi exprim ideile în timpul acestei perioade, dar videoconferința miniștrilor afacerilor europene de ieri, 24 martie 2020, m-a convins. S-a ajuns la un acord politic privind lansarea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord. Mã bucur ca are loc un astfel de proces inclusiv, aşa cum îl sugeram dupã vizita de anul trecut de la Tirana.

Trebuie sã gândim totul evolutiv şi adaptat realitãţii dure în care trãim acum. Normal, e bine sã privim lumea cu optimism, ″Perioada de dupã Corona″… Însã trebuie sã ne schimbãm modul de gândire acum pentru a influenţa viitorul. Vreau sã dau câteva exemple şi îmi veţi zice dacã e evoluţie sau revoluţie…

Recent lansata ″Conferinţa pentru viitorul UE″ trebuie sã îşi schimbe fundamental obiectivul şi modul de abordare. Sã avansam chiar peste delimitarea spaţiului geografic pe care îl delimitam la început de an: ″Nu doar cele 27 de ţãri membre UE trebuie invitate, ci şi cele în curs de negociere precum Serbia sau Muntenegru. Iar pentru a da un mesaj clar trebuie chemate şi Macedonia de Nord şi Albania la dezbateri, pe picior de egalitate cu celelalte ţãri europene″. Uniunea Europeanã trebuie sã aibã un scop schimbat precum cel de facilitator al calitãţii vieţii cetãţenilor în spaţiul european. Este bine cã nu am mai avut rãzboaie pe teritoriul UE dupã cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, dar ceea ce s-a întamplat în Balcani în anii ’90 e de neimaginat.  

Conferinţa pentru viitorul UE poate sã inspire, desigur daca e un succes, la o dezbatere amplã asupra guvernãrii mondiale şi realitãţilor anului 2020. Din noua precizez, UE are capacitatea sã fie catalizatorul unei astfel de proces evolutiv.

Apropo, dacã tot discutãm despre viitorul instituţiilor europene. Criza actualã poate sã aducã un rãspuns şi la problema Parlamentului European cu sediul in 3 ţãri. Poate ideea unui Parlament European virtual este soluţia, nu doar pe perioada pandemiei. Digitalizare, eGov, transparenţã, tratat UE, buget, politicieni aproape de electorat, etc… Desigur e doar o idee, dar parcã mai realistã ca niciodatã...

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: