joi, 12 martie 2020

Proiect politic: Evoluţia Guvernãrii Mondiale

Într-o lume lovitã de o crizã galopantã (COVID-19), globalizarea și multilateralismul sunt puse din nou în discutie. La ceas aniversar, 75 de existenţã, ONU își cautã poate mai mult ca niciodatã rolul în societate internaţionalã. Nu este doar problema legalitãţii, ci și cea a legitimitãţii…

Urmarind rolul partidelor europene încã din 2004, explicand rolul acestora atât jurnaliștilor, cât și masteranzilor, cred cã partidele politice europene pot avea un rol enorm în societate.

Am provocat aceste structuri, ca prin reprezentanţii lor, sã își exprime opinia despre evoluţia guvernãrii mondiale, având în vedere cã partidele europene sunt fundamentale în activitatea celei mai democratice structuri europene, Parlamentul European.

Nu a fost uşor sã identificãm reprezentanţii ASEAN, MERCOSUR sau African Union de la Bruxelles. Dar a meritat efortul de a-i implica în aceastã conversaţie.

Concluzia dezbaterii publice, organizate la Bruxelles pe 5 martie 2020, este genialã. Existã o fereastrã de oportunitate pentru a deschide dezbaterea despre Parlamentul Global, dupã modelul Parlamentului European.

Dimensiunea parlamentarã a structurii globale se contureazã clar, complementar cu actuala structurã a Naţiunilor Unite. În termeni europeni, actuala Adunare Generala ONU este echivalentã Consiliului UE, iar un Parlament Global se poate inspira din construcţia treptatã a Parlamentului European, forumul care reprezintã interesele cetãţenilor. 

Pentru cei interesaţi, câteva link-uri utile despre acest proiect:








Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: