sâmbătă, 25 aprilie 2020

Dan Luca – interviu în Fãclia de Cluj: „Anul 2020 e momentul favorabil pentru o dezbatere reală despre societatea europeană”



Astãzi, 25 aprilie 2020, a fost publicat interviul meu în Fãclia de Cluj.

---------

Dan Luca a fost recent numit vicepreşedintele grupului EURACTIV. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Dan Luca vorbește despre managementul european al pandemiei și viitorul Uniunii Europene.

Rep: Care este de fapt rolul pe care îl veţi avea în grupul Euractiv?
Dan Luca: După aproape 20 de ani de activitate în cadrul EURACTIV, am fost rugat de către Comitetul Director să preiau un departament nou înfiinţat care se va ocupa de poziţionarea brandului EURACTIV în anii următori. Este o abordare practică despre viitorul presei la nivelul UE, despre conţinutul şi monetizarea unui business media, dar şi despre relaţionările cu trusturile media din capitalele europene. Un rol esențial îl va ocupa adaptatea presei europene la inteligenţa artificială, nu doar din punct de vedere editorial, dar şi din cel comercial.

Rep: Trăim o criză fără precedent la nivel global. Ce schimbări anticipaţi în următoarele luni ?
Dan Luca: În primul rând doresc să fim sănătoşi şi să reuşim să avem puterea de a reclădi ecosistemele în care activăm după noi valenţe. Economicul şi politicul se vor adapta rapid pieţii şi opiniei publice, dar e foarte important să nu uităm unde am fost. Vor exista desigur schimbări majore în politica de sănătate, dar şi în alte politici sectoriale. Digitalizarea, educaţia, mediul înconjurător, apărarea, „Schengen”-ul, euro, toate vor suferi o recalibrare. Întreaga societate europeană trebuie regândită, cu impact puternic asupra instituţiilor europene sau chiar cele globale.

Rep: Are Uniunea Europeană puterea de a se readapta?
Dan Luca: Uniunea Europeană joacă o carte enormă, chiar existenţială. Nu îşi permite abordări superficiale. Întâmplător, există deja un cadru instituţional de a discuta viitorul UE şi mă refer la recent demarata „Conferinţă pentru viitorul Europei”. Problema este ca această structură să nu fie utilizată greşit. Riscul ca politicienii să forţeze, fără voia lor de cele mai multe ori, o schimbare a „noii normalităţi” spre „vechea normalitate” e enorm. Anul 2020 e momentul favorabil pentru o dezbatere reală despre societatea europeană.

Rep: Ce credeți că se va schimba în Romania din punct de vedere politic după pandemie ?
Dan Luca: Multe se vor schimba, dar vă sugerez să urmăriţi în special rolul eurodeputatului român în contextul post-criză. Mult mai adaptat cetăţenilor… Cel puţin aşa sper.

Niciun comentariu: