vineri, 24 aprilie 2020

Buget euro ca plan de crizã ?



Criza actualã emite idei pe care cu greu le-am putea imagina acum câteva luni. De exemplu, turiştii care vor călători în Grecia vor avea nevoie de un „paşaport de sănătate”, care să ateste că nu au coronavirus, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theocharis. Îmi amintesc de primavara anului 1990, da acum 30 de ani. România facea paşi micuţi în direcţia deschiderii europe, iar ca liceeni mergeam în vacanţa de primavarã la Sofia. Iar supriza era cã pe lângã paşaportul individual (o noutate) aveam nevoie şi de o adeverinţã de sãnãtate. O birocraţie impusã, fãrã nici un contol sanitar posibil de asigurat. Dupã un timp s-a transformat procedura în ceva şi mai sinistru, îţi era oprit paşaportul dacã erai bolnav. Noroc cã a durat doar câteva zile acea idioţenie. Sper sã nu ajungem acum la astfel de experienţe…

În altã ordine de idei, Preşedintele Macron preciza cã avem nevoie de un plan de salvare european echivalent cu 5-10 puncte din GDP-ul la nivelul UE. Atunci, de ce sã nu fim curajoşi şi sã mergem pânã la capat cu integrarea europeanã? Dacã cerem direct un plan de 100 de puncte avem un buget euro, atât de drag Franţei şi Germaniei, aşa cum precizam acum 5 ani, când ministrul francez al Economiei era Emmanuel Macron. Bulgaria şi-a dat seama recent de aceastã tendinţã şi forteazã o aderare acceleratã  la zona euro, de fapt o a doua aderare la UE. 

Mã bucur sã constat cã discuţia despre viitorul UE prinde în aceste zile. Contextualizarea cu multilateralismul internaţional este o necesitate, aşa cum a fost prezentat în urmãtoarele materiale :

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: