miercuri, 24 iunie 2020

Al treilea proiect istoric pentru UE



Acum câteva zile am primit un rãspuns oficial de la comisarul european Thierry Breton referitor la o relaţionare a relansãrii economice a UE cu continuarea integrãrii europene.

Comisarul francez a subliniat că actuala crizã a consolidat poziția celor care doreau „mai multă Europă”. Potrivit acestuia, populiştii din diferite ţãri europene au fost nevoiţi sã tacã. Este de asemenea convins că Europa a făcut față mai bine crizei decât Statele Unite, unde a spus că a existat „haos”.

Întrebat de către expertul în comunicare europeanã, Dan Luca, dacă UE nu are nevoie de un al treilea proiect major, în urma succesului pieței interne și a monedei unice, Breton a spus că actuala Comisie consideră că noile propuneri sunt baza unui nou pas istoric”.

Pentru a garanta că redresarea este durabilă, echitabilă, incluzivă și corectă pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune să creeze un nou instrument de recuperare, Next Generation EU, încorporat într-un buget UE puternic, modern și modernizat pe termen lung.

Simbolistica este genialã, “UE pentru urmãtoarea generaţie” şi ne proiecteazã puţin în atmosfera optimistã de acum 6 luni când Ursula von der Leyen îşi prezenta prioritãţile mandatului. S-a menţionat atunci relansarea discuţiilor despre viitorul UE. Era anunţatã chiar data de 9 mai 2020 pentru începerea Conferinţei despre viitorul UE. Criza Corona a îngheţat acest proiect, dar diverse voci cheamã la o relansare a procedurii, dar adaptatã contextului actual.

Mecanismul de fixare a societății europene a fost deja instituit. Este Conferința despre Viitorul Europei. Ceea ce trebuie să facă UE este să transforme aceasta dintr-o dezbatere simplă în ceva mai semnificativ, mai fundamental și mai radical. Astăzi ne confruntăm cu pandemia COVID-19. Mâine ne putem confrunta cu o provocare și mai mare. Să ne gândim la această criză ca o șansă pentru UE de a duce lumea către un viitor mai bun, pentru toți, împreună. Să conducă spre o Uniune mai puternică, mai prosperă. Calea către un actor internațional crucial.

Alianţa dintre instituţii (europene şi naţionale), societate civilã şi business este necesarã.

Mișcarea Europeană a adunat acum punctele de vedere ale celor mai mari personalitãţi implicate în dezbatere, cum ar fi vicepreședintele Comisiei Europeana Šuica și ambasadorul Clauss, reprezentantul permanent al Germaniei în UE, pentru a explora direcţia „Conferinței”.

Federaliștii europeni îndeamnă instituțiile europene, statele membre și viitoarea președinție a Consiliului UE să se asigure că o Conferințã despre viitorul Europei poate începe cât mai curând posibil. “Domeniul de aplicare al Conferinței ar trebui să fie larg și vizat să dezvolte priorități politice care contează pentru cetățeni, precum și propuneri instituționale, inclusiv propuneri pentru schimbarea tratatelor sau un nou cadru de tratat. Ordinea de zi și domeniul de aplicare al Conferinței trebuie să includă atât o evaluare critică a echilibrului de competențe dintre UE și statele membre, inclusiv competențele fiscale ale Uniunii Europene, cât și o reconsiderare completă a echilibrului de competențe între instituții. Ar trebui luată în considerare perspectiva unei Constituții europene”. Citiți aici declarația rețelei CSO pentru viitorul Europei.

Nu orice oportunitate se trasformã automat în succes, iar UE ştie asta. Important este sã avem un plan realist şi inclusiv. O abordare strategicã legatã de relansarea economicã, digitalizare, protecţia mediului înconjurãtor şi multilateralismul global este necesarã. Discuţia despre viitorul UE trebuie începutã instituţional acum şi extinsã rapid cãtre societatea civilã şi mediul de afaceri. Doar împreunã putem reuşi…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: