sâmbătă, 15 august 2020

Ați fost vreodatã în Frizia sau Friesland cum îi zic olandezii?

 

Nu vã mai explic situația cu vacanțele plănuite de acum 12 luni și cum corona ne-a stricat planurile pentru vara această. Este deja clasică situația și mergem mai departe cum se poate.

 

Adaptați rapid la noul context, am zis să petrecem câteva zile în Olanda, la doi pași de Bruxelles. Mai scoatem copiii din camere, mai ne deconectam de la telefoanele mobile, mai lăsăm canapeaua să respire… și încercăm o vacanță atipică.

 

Contextul de familie e interesant, copiii mei sunt născuți în Belgia din mama olandeză și tată român. Am zis că nu e rău să profităm de situație și să descopere mai bine ″the motherland″. Mai ales partea cu apele și digurile, că în orașe mari parcă nu prea ne vine să întrăm, chiar dacă nu e nici o urmă de mascã în Olanda…

 

A ieșit o vacanță foarte plăcută, într-o Olandã plină de turiști olandezi, consemnați să petreacă vara în țară lor și nu în destinații exotice din Africa sau Asia sau tradiționale țări precum Franța, Italia sau Spania.

 

Am ajuns în locuri captivante precum nordul Olandei. Mă refer în special la Provincia Frizia. Capitala Leeuwarden a intrat recent și în peisajul mediatic românesc fiind una dintre capitalele inovației europene, alături de Cluj-Napoca. Provincia are două limbi oficiale, olandeza și frisa. Interesant că în limba frisã avem diacritice precum â.

 

Echipa de fotbal cea mai cunoscută este Heerenveen, recunoscută prin tricourile alb-albastre cu inimioare, copie fidelă a steagului provinciei. De fapt este echipa fanion, ceva de genul CF Barcelona pentru Catalunia sau – mai ales după meciul de ieri seară - Bayern Munchen pentru Bavaria.

 

Totuși nu fotbalul este sportul preferat în Frizia. Aici rege e patinajul viteză. Iar când ne gândim că doar la o Olimpiada de Iarnă Olanda ia vreo 10-15 medalii dintre care vreo 5 de aur parcă înțelegem valoarea strategică a acestui sport. Un nume este de reținut Thialf, cea mai modernă arena de patinaj viteză din lume.

 

Ne-am dus în Frizia și pentru a vizită orășelul Dokkum, și asta nu din cauza legăturii cu St. Bonifacio. Aici a copilărit socrul meu și am reușit să vizităm casa în care a locuit acum vreo 60 de ani.

 

Interesant nordul Olandei prin managementul apei, cum s-a scos teren din mare în cantități enorme, cum s-a amenajat un turism de flux și reflux. Asta a fost interesant să mãrşaluieşti 3 ore prin mâl și apă pentru a observa flora și fauna maritimă.

 

O poveste interesantă este cu prețurile caselor în provincia Groningen, la costă Mãrii Nordului. Datorită exploatărilor maritime de gaze, zona este foarte expusă seismic. Guvernul Olandez continuă extracția, dar compensează la greu populația expusă…

 

Dan LUCA / reîntors în Belgia


 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: